Vad ska vi ha för företagsform för vår webbshop?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 oktober, 2014

Jag och min bror vill starta en webbshop. Vad är bäst att ha i början, enskild firma eller handelsbolag – för att sedan byta till aktiebolag? Var kan vi läsa mer om att driva webbshop?

Om ni är två som vill starta ihop blir det antingen handelsbolag eller aktiebolag. Enskild firma kan du bara starta själv, så då får ni i så fall starta var sin enskild firma vilket blir ganska osmidigt.
Fördelen med att starta handelsbolag är att det inte finns något krav på startkapital. Det går också relativt snabbt att starta upp.

Nackdelen är att ni själva blir personligt ansvariga för företagets avtal och skulder. Tar ni stora risker (till exempel köper in stora volymer produkter) är det alltså mindre bra.
Fördelen med aktiebolag är att ni inte är personligt ansvariga för skulder. Skulle företaget gå i konkurs förlorar ni normalt bara ert satsade aktiekapital. Risken är alltså mindre.
Nackdelen är att ni behöver 50 000 kronor i kapital för att få starta ett aktiebolag. Det är också lite krångligare att dra i gång och sköta rent administrativt.

Tar ni inga stora risker kan det finnas en poäng i att börja med handelsbolag och sedan ombilda till aktiebolag.

Läs mer om att driva webbshop på driva-eget.se/ehandel.