Vad tjänar jag på att ge ut en bok?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 28 augusti, 2014

Jag har en världsunik erfarenhet som jag skulle kunna fylla såväl en bok som en blogg med. Funderar dock på vilket som är bäst ekonomiskt och också enklast när det gäller att praktiskt genomföra det. Vad tjänar man på att driva en blogg respektive ge ut en bok?

För att tjäna mycket pengar på en blogg måste den bli stor, alternativt mycket nischad. Men bara ett fåtal personer kommer upp i några högre summor, de flesta tjänar knappt något.

Även böcker är svårt att tjäna pengar på om du inte får till en bästsäljare. Ger du ut en via ett förlag tar förlaget den största delen av intäkterna. En okänd författare kan till exempel få en royalty på 16–20 procent av förlagets försäljningspris till butik. Du kan då garanteras royalty för halva upplagan – resten får du om den säljer slut.

Exempel: 18 procents roalty, ett försäljningspris till butik på 200 kronor och en förstaupplaga på 1 500 exemplar ger dig en garanterad inkomst på 27 000 kronor.

Däremot kan du tjäna bra på utbildningar och föreläsningar, som du kan få via boken. Priset för en heldagskurs kan vara allt från
15 000 kronor till betydligt mer.