<![CDATA[]]>

Varning för nätbubbla 2.0

Anders Andersson

Publicerades: 26 december, 2010

Är internetbubblan 2.0 på väg nu tio år efter första IT-kraschen? Många börsanalytiker varnar för det efter kraftiga värdestegringar den senaste tiden.

Internetföretaget Facebook är på mindre än sex år värderat nästan dubbelt så högt som Ericsson, värdsledande i sin bransch med produktion och försäljning över hela världen. Enligt tidningen Affärsvärlden värderas nu Facebook till svindlande 400 miljarder.

Experter tar nu detta som exempel på hysteriska värderingar av internetföretag, ungefär som när Framfab och Icon Medialabbs aktiekurser drog upp till orimliga nivåer i slutet av 90-talet.

I mars 2000 började internetbubblan spricka, och ett år senare var ett av historiens största börsras ett faktum. Nu är det många börsanalytiker som ser samma mönster.

Internetjätten Google bjöd nyligen 40 miljarder kronor för internetföretaget Groupon, som så sent som i våras värderades till ”bara” 9 miljarder.

– Det händer galna saker inom en del områden inom internet. Företag med två, tre anställda kan dra in 30, 40 eller 50 miljoner dollar. Det är inte rimligt, säger Fred Wilson på ansedda riskkapitalbolaget Union Square Venture, enligt Affärsvärlden.

Han och andra varnar för att det kommer en internetbubbla 2.0. Men det finns också experter de som anser att dagens värderingar på nätföretagen ligger på rimliga nivåer, trots kursstegringarna.