Vilken betallösning ska jag välja?

Anders Gränsmark

Publicerades: 27 september, 2013

Jag ska starta upp en webbshop som säljer mina egendesignade mössor och funderar nu på betalsätt. Vad är bäst: att själv sköta hela den biten genom att bara fakturera de som skickat in en beställning, eller att välja någon av de färdiga betallösningar som finns, till exempel Klarna?

Min rekommendation är att välja betallösning utefter genomsnittligt ordervärde och antal beställningar per vecka. Om ordervärdet är relativt lågt kan det vara en bra idé att erbjuda betalning med kort. Då får du betalt för dina varor i samband med leverans och du behöver inte heller vara orolig att kunden inte ska betala. Fakturalösning för ett lägre ordervärde är jobbigt att driva in och tar mycket tid. Vill du ändå ha det kan det vara en bra idé att sälja fakturan till ett företag som Klarna eller liknande.
Om det genomsnittliga ordervärdet är något högre, uppemot 1 000 kronor eller mer, så är faktura ett bättre alternativ för kunden. Även här rekommenderar jag att du tar hjälp av en leverantör som kan hjälpa dig med hanteringen i form av påminnelse och inkasso i fall kunden inte betalar. Det blir annars lätt kostsamt att hantera själv.

Anders Gränsmark, e-handelsexpert