Så många företag kan inte betala anstånd hos Skatteverket ISK-konto

Skatten på ISK-konton ökar radikalt – väntas bli ännu högre nästa år

Josefin Wallin

Publicerades: 19 mars, 2024
Foto av: AdobeStock

Nu ökar skatten på svenskarnas ISK-konton – och det rejält! ISK-konton har historiskt varit en gynnsam form av sparande – men vad händer egentligen med dina pengar nu? Är ISK fortfarande rätt val?

Skatten på innehav på investeringssparkontot (ISK) lyfter kraftigt i årets deklaration, till följd av den höjda statslåneräntan. Det rapporterar b la SVT.

Spararnas samlade ISK-skatt blir nästan 15 miljarder kronor, innan den kvittas mot kapitalförluster. Det kan jämföras med 6 miljarder ifjol. Och nästa år väntas den bli ännu högre. Schablonintäkterna från ISK-tillgångarna som ska beskattas i år har ökat med 140 % till totalt 48,9 miljarder kronor, enligt Skatteverket.

Är ISK fortfarande rätt val?

Bakåt i tiden har investeringsparkonto, ISK, varit en fördelaktig sparform då kapitalet beskattas med en generell skatt som historiskt sett varit väldigt förmånlig. Speciellt i jämförelse med traditionell vinstskatt på 30 %. Men med den höjda statslåneräntan höjs schablonskatten på kapital insatt på ISK-konton – och inte nog med det så kan det komma fle höjningar kommande år. Bara det senaste året höjdes beskattningen från 0,375 % till 0,882 % av ditt kapital – och nu höjs det alltså ännu en gång till 1,086 % (för 2024).

Läs: Så lyckas du med sparande och investeringar – med Jan Bolmeson

Skatten på ditt ISK-konto baseras alltså på Statslåneräntan. Då denna är har ökat kraftigt följer skatten på ISK med. Hur statslåneräntan ser ut i slutet av november varje år sätter riktlinjen för kommande år. Detta är bakgrunden till de höjningar som nu har genomförts.

Tidöpartierna har tidigare utlovat 300 000 skattefritt på ISK-konton – men något konkret i denna fråga har fortfarande inte hänt.

Vad innebär då detta för mina pengar? Jo, du kan enkelt tänka att 100 000 kronor på ISK-kontot numer kommer beskattas med 1086 kronor (2024) istället för 882 kronor (2023). Dessutom spås schablonskatten att fortsätta uppåt. Men hur ska man välja att agera?

Tips när schablonskatten på ISK höjs

  • Lyssnar man på experter menar de att ISK eller kapitalförsäkring fortsatt är ett förmånligt val. Traditionell vinstskatt ligger fortsatt på omkring 30 %.
  • Du bör däremot ha koll på så att dina investeringar överträffar 3,6 % avkastning. Alltså att du har högre avkastning än så för att det ska vara gynnsamt med ISK.
  • Skatten utgår oavsett om du gör vinst eller förlust på kapitalet.
  • Förluster på ISK är inte avdragsgilla. Det kan vara en bra sak att ta med sig i beaktningen.
  • Tänk alltid på att ta professionell hjälp när du sätter upp finansieringslösningar.

Läs också: Chatrine bor och jobbar på 6 kvadratmeter – inspireras här!

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara till exempel aktier och fonder. Du betalar inte någon skatt för de vinster du gör. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust. Du ska inte deklarera de vinster eller förluster du gör på ditt investeringssparkonto. Källa: Skatteverket