<![CDATA[]]>

Vilken företagare är du?

Camilla Björkman

Publicerades: 6 mars, 2010

Det finns sex olika typer av företagare – men bara tre av dem kommer att lyckas. Det visar en avhandling om starta-eget-bidrag, som även menar att starta eget inte alls behöver vara en bra väg ur arbetslöshet. Se här hur du tillhör vinnarskaran.

Sedan 1984 kan arbetslösa som startar eget företag kunnat få sex månaders bidrag för att kunna dra igång. Bidraget har blivit vanligare på senare tid, antagligen på grund av finanskrisen då många sades upp.

Nu har sociologen Christer Johansson vid Linköpings universitet gjort en avhandling om starta-eget-bidrag. Han har intervjuat 26 aktiva och före detta företagare som alla har fått bidrag. Dessutom har han gjort en omfattande enkät.

Hans avhandling lyfter fram sex olika företagstyper. Av dessa är det bara tre typer som lyckats med sitt företag – resten har antingen misslyckats med företaget eller gått tillbaka till att vara anställda. Christer Johanssons analys är därför att starta-eget-bidrag kan vara både bra och dåligt, och inte bara frid och fröjd som man annars brukar måla upp det.

– Det finns företagare som lever upp till bilden av den idealiska företagaren och entreprenören. Men det finns också många överlevnadsföretagare som jämställer företagarens jobb med en anställning fast med ett tungt administrativt ansvar för den egna arbetssituationen. En del blir mer utsatta än de trodde att de skulle bli, och kan sluta som skuldsatta, om företaget kraschar, säger Christer Johansson till E24.

Här är hans sex olika företagarprofiler – de tre översta är de som lyckas bäst som företagare:

  • Entreprenöriell företagare – vet vad han/hon vill.
  • Beständig levebröds­företagare – ser sig som arbetande företagare.
  • Nödgad levebrödsföretagare – för att försörja sig.
  • Transitör – egna företaget ledde till en anställning igen.
  • Opportunist – ser sig som entreprenör men klarade inte det egna företaget.
  • Drabbad – ville väl, men det blev så fel.