Med ny karta kan kunderna hitta dig. Foto: Getty Images

Visa att du finns!

Samuel Karlsson

Publicerades: 24 maj, 2018

Nu ska det blir lättare att hitta lokala handlare. Med en ny karta ska du kunna hitta oberoende alternativ i ditt område.

Sverige är ett av de mest köpcentrumtäta länderna i Europa och i en ny Sifo-undersökning säger sju av tio att de skulle vilja ha fler oberoende butiker där de bor. Samtidigt handlar lika många sina kläder hos de stora kedjorna. Nu lanserar iZettle en sajt för lokala småföretag och oberoende aktörer – The Map of Selfmades. Kartan har en öppen plattform som är kopplat till Google Maps, vilket innebär att vem som helst kan registrera sig.

I undersökningen framkommer även att omkring hälften av alla svenskar, 54 procent, ett flertal gånger har valt bort stora butikskedjor under det senaste året till förmån för små lokala butiker. Omkring sex av tio, 64 procent, kan också tänka sig att betala mer för att stödja sina lokala småföretag.

– Småföretag är samhällsekonomins ryggrad och står för 80 procent av alla arbetstillfällen och vårt mål är att de ska ha samma möjligheter som de stora företagen. Genom detta initiativ vill vi hylla alla småföretagare där ute. Vi kallar dem Selfmades för att de vågat ta steget att göra sin egen grej och genom hårt arbete skapat sin egen framgång, säger Jacob De Geer, VD och medgrundare, iZettle.

Mer fakta från undersökningen:

53 procent handlar sina kläder hos en stor kedja i fysisk butik och 17 proc ent handlar kläder hos en stor kedja på nätet.

43 procent väljer att handla lokalt eftersom det är geografiskt nära

38 procent väljer att handla lokalt för att främja arbetskraften

34 procent väjer att handla lokalt för att de vill ha ett utbud som inte finns hos kedjorna

29 procent säger att de handlar från små aktörer eftersom de vill ha bättre service

Endast 13 procent väljer att handla lokalt på grund av att de vill ha större mångfald