<![CDATA[]]>

Klaga – och betala 10.000 kronor mindre till Bolagsupplysningen

Anders Nyman

Publicerades: 6 maj, 2015

Varningslistade Bolagsupplysningen lurar företagare med krav på tusentals kronor. Men den som klagar kan få beloppet nedsatt med nära 10 000 kronor, avslöjar Driva Eget.

Estlandsbaserade Bolagsupplysningen skickar ut en uppdateringsblankett som många misstar att den kommer från en myndighet. Företagare fortsätter att bli lurade även av den nya utformningen på blanketten som kom i mars, som Driva Eget tidigare skrivit om.

De som missar det finstilta ingår ett avtal om att synas med ”förtursexponering” på Bolagsupplysningen.se för 4 795 kronor plus moms per år i två år. Den som bestrider fakturan får svar från Bolagsupplysningen att erbjudandet visst är tydligt och att man som företagare har undersökningsplikt.

Samtidigt har vissa företagare som stått på sig fått ett erbjudande om att betala en mindre summa för att slippa ifrån avtalet.

Så här skriver Ingrid Ilsjan på Bolagsupplysningen i ett mejl till en företagare som bestridit:

”Men efter rådande omständigheter kan vi gå med på att avsluta abonnemanget tidigare för en avbeställningsavgift som är 25% av 4795 SEK samt faktureringsavgift på 50,00 SEK. Vänligen acceptera avbeställningsavgiften inom 5 arbetsdagar from dags datum annars kommer Bolagsupplysningen.se att kräva Er på fullt belopp dvs för hela avtalsperioden om 24 mån”.

En annan företagare fick exakt samma formulering, men där var summan prutad till 500 kronor plus faktureringsavgift. Både Företagarna och Förenade Bolag bekräftar att deras medlemmar fått liknande erbjudanden.

Att Bolagsupplysningen prutar på kraven kan beror på olika saker, till exempel att de är osäkra att vinna en eventuell rättstvist, eller att det lönar sig att få in en mindre summa från många istället för en hög summa från få.

Bör man som lurad acceptera erbjudandet?
– Vi brukar låta företagaren avgöra själv, säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag och tillägger att förlikningen kan vara av godo för båda parter.

Läs också: Så bestrider du Bolagsupplysningens fakturor