<![CDATA[]]>

Nu skärper Hovrätten straffet mot bluffbolaget 118 108

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 maj, 2015

118 108 hotade och lurade småföretagare på miljoner. Nu har hovrätten skärpt straffen för huvudmännen och även dömt fem av säljarna till fängelse och villkorlig dom.

Bolaget Media Solutions 118 108 hotade hundratals småföretagare med inkasso tills de betalade för annonser på nätet som de inte hade beställt.

Företaget hann få över 400 personer att betala in sammanlagt 4,3 miljoner kronor. Dessutom försökte man lura ytterligare cirka 700 personer. Totalt skickades fakturor för 15 miljoner kronor.

Flera av Driva Egets läsare drabbades, och larmade om att bolaget ofta gick på äldre personer:

– Säljaren ringde upp min mamma och sa att hon registrerat sig för ett abonnemang, vilket inte var sant. Då sa de att de kunde vara schyssta och förhandla ner det till 12 månader. Hon sa nej och la på luren – några dagar senare kom en faktura på posten, berättade en läsare för Driva Eget.

Totalt 22 personer från 118 108 åtalades av 437 målsägande. Bolagets tre huvudmän har under rättegången nekat till brott. De menar att de bara var anställda och trodde att det var en seriös verksamhet.

Tingsrätten ansåg dock att de har gemensamt ansvar för bolagets alla bedrägeribrott och dömde dem till mellan 3 och 4,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt skattebrott.

Hovrätten skärper nu straffen  för huvudmännen ytterligare. De döms till 5 år och 9 månader, 5 år samt 4 år och 3 månader.

Av de åtalade säljarna i bolaget dömdes ingen till fängelse av tingsrätten. Hovrätten gör en annan bedömning och menar att fem av dem borde ha insett att bolaget bedrev oseriös verksamhet.

Två av dem får 2 års fängelse och en tredje får 1 år och 6 månader. Dessutom döms två säljare till villkorlig dom. Flera av de åtalade säljarna går ändå, liksom i tingsrätten, fria.

Hovrätten menar att brottsligheten har utövats i en organiserad form, skett systematiskt och föregåtts av planering.
”Den har präglats av hänsynslöshet och förslagenhet.” skriver de.

Alla målsägande kommer att få skadestånd.

Kammaråklagare Anna Palmqvist är nöjd med domen. Hon tycker att hovrättens straffskärpningar betonar allvaret i brottsligheten och skickar en signal att även säljare har ett personligt ansvar. Det går inte att spela aningslös, menar hon.
– Det är rejäla höjningar av straffen och hovrätten är tydlig med att företaget har lurat folk och att det handlar om grov organiserad brottslighet, säger hon till TT.

Anders Nyman, Driva Egets expert på bluffakturor är också glad över domen.
– Det är glädjande med hårdare straff för huvudmännen, men synd att inte fler säljare fälldes, säger han.