<![CDATA[]]>

Dåligt med semester för småföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 28 juni, 2010

Tre av fyra småföretagare önskar att de kunde vara lediga längre under sommaren. Och hälften kan bara ta ut två veckors semester.
– Situationen är allvarlig, konstaterar Camilla Littorin på Företagarförbundet.

Hur blir det med semestern i sommar? Är du en typisk svensk företagare blir det kanske inte särskilt mycket ledighet. En undersökning av Företagarföbundet visar nämligen att tre av fyra småföretagare drömmer om att vara lediga längre än de egentligen kan under sommaren. Hälften kan bara unna sig två veckors semester. Och fem procent uppger att de inte tar någon semester alls.

Orsakerna stavas oro för ekonomin, svårt att hitta ersättare och ansvar för kunder. De som har anställda känner dessutom att personalen måste få förtur till att ta ledigt. Men även ens egna ambitionsnivå gör att vissa företagare inte till ta ut så lång semester.

– Situationen är allvarlig. Vi har följt utvecklingen av semestervanor och arbetstider i flera år och arbetsbelastningen blir bara hög­re, konstaterar Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet, till DN.

Hon tror att sänkta arbetsgivaravgifter kan bidra till att fler kan ta sig tid att slappa i hängmattan.

–  Det stärker inte bara ekonomin i företagen. Det ökar också sysselsättningen och chanserna att få en rimlig avkastning, säger hon.

Men räknas både anställda chefer och företagare in i statistiken skjuter semesterdagarna i höjden. I snitt tar svenska chefer ut 22 dagar semester om året, exklusive allmänna helgdagar. Vi hamnar därför på fjärde plats på listan över längst semestrar bland 36 länder, enligt en undersökning av revisionsbilaget Grant Thornton.

– Det är en stor skillnad på semestervanorna i olika delar av världen och det gäller inte bara cheferna, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton. I vår undersökning kan man också se ett samband mellan upplevd ökad stress och få semesterdagar. Ju längre semester, desto lugnare känner man sig.

Stressad överlag? Läs Driva Egets stressa-ner-råd här.

Hur blir det med din semester? Diskutera i vårt forum.