<![CDATA[Bilden har ingenting med kvinnan som skrivit brevet att göra. Foto: Istockphotos]]>

”Hjälp! Min man är snål och vill inte stötta mig”

Redaktionen

Publicerades: 20 januari, 2015

Läsaren Annika vill spara pengar, säga upp sig och äntligen starta eget. Men hennes man sneglar på båt och större hus och vill inte alls hjälpa henne ekonomiskt. Hur ska hon göra? Hjälp henne här!

I denna avdelning på sajten och i tidningen Driva Eget får en läsare berätta om ett dilemma eller en utmaning – och får hjälp av er läsare. Denna gång är det Annika som vill starta eget men inte får någon stöttning av sin man. Vad ska hon göra?

Hennes dilemma:

”Jag vill starta eget men får ingen stöttning alls av min man, som bara vill resa och glassa för våra pengar. Det har gått så långt att jag funderar på att skiljas.

Jag är anställd på ett företag sedan över åtta år. Jag tjänar ganska bra och har haft ett omväxlande jobb, men nu börjar jag tröttna. Drömmen är att starta eget företag. Varje gång jag pratar med en företagare önskar jag att jag kunde göra samma sak. Jag har massor av idéer, men mest av allt vill jag ha ett litet mysigt café i staden där vi bor.

Jag har hittat en lokal och börjat fundera på inredning och mat. Det känns inte alls omöjligt att lyckas. Jag vill verkligen det här!

Problemet är min man. Han är van vid att vi tjänar bra och gillar att resa flott. Nu sneglar han på båt och ett större radhus.

Jag däremot vill spara för att kunna starta caféet. Och när jag väl är i gång kommer jag att behöva hans hjälp. Allt i företaget kommer jag förstås att stå för själv med ett banklån, men jag behöver ju leva av något under uppstartsåren. Sparpengar har jag inte så mycket av eftersom vi lever som vi gör.

Idag har vi delad ekonomi men det är för att vi tjänar ungefär lika mycket. Om jag går utan lön vill han inte dela med sig längre. Han säger att jag ju bygger upp ett värde i företaget och då blir det orättvist på sikt.

Saken är att jag gärna skulle sponsra honom om han ville göra något liknande. Allt det här har rört upp en massa känslor. Jag tycker att han är en snåljåp som inte stöttar mig. Kan man verkligen leva med någon som ser på ekonomi så här? Eller någon som inte hjälper en att uppnå sina drömmar? Ska jag lämna honom, eller säga upp mig från jobbet och hoppas att han tar sitt förnuft till fånga?”

– Annika

Vad tycker du om Annikas dilemma? Hur ska man tänka när man startar eget och ens partner inte är stöttande? Lämna en kommentar här. Ett urval av svaren kommer att publiceras i Driva Eget. Vi kan behöva korta långa svar.

Vill du ha hjälp med ett dilemma? Mejla camilla@driva-eget.se. Skriv om du vill vara anonym.