Andningsövningar

Kom i gång i sommar & gör bättre affärer i höst!

Ebba Arnborg

Publicerades: 13 juli, 2016

Det är lätt att tänka att på semestern, DÅ ska jag börja träna. Men låt det här bli sommaren då du verkligen kommer i gång. En god vana kan boosta ditt företag i höst. Här är expertens råd.

Ta dig tid att träna så orkar du allt du ska – hela livet – och det går bättre för ditt företag. Det menar elitlöparen och egenföretagaren Frida Södermark:

– Du får extra blodtillförsel till hjärnan när du tränar. Du tänker bättre och blir mer framgångsrik, det säger sig självt.

Frida är gymnasieläraren i Norrköping som gick med på att springa en mil med jobbet, blev löparfrälst, värvad till landslaget i ultralöpning och sa upp sig för att driva företaget Löparäventyret.

– Att springa visade sig vara min grej.

På tävlingar springer Frida 100 kilometer på knappt åtta timmar och hon har tagit flera SM- och EM-titlar. Något som gett lärdomar hon nu delar med sig av genom föreläsningar, inspirations- och löparresor och i den nya boken Orka!

Att du gör bättre affärer om du tränar är hon övertygad om. Dels ger det en kropp som håller – med förlängd livslängd, minskad benskörhet och risk för diabetes och skador. Dels får du fräsch energi så att du kan sälja mer eller klara av dina projekt.

– Plus att du rensar hjärnan. Det är lättare att hitta den perfekta formuleringen för att lyckas med säljsamtalet på en löprunda än vid skrivbordet, säger Frida.

En vanlig fälla är att hoppa över träningen för att du inte hinner. Men, påpekar Frida, då får du inte energin för att klara av sakerna som gjorde det stressigt från början. Samtidigt går det inte att bara klämma in mer i en vardag som redan känns pressad. Fridas råd är att ta en planeringskväll kring ditt liv.

– Vad kan du ta bort för att i stället tillföra träning som ger energi? Kanske måste du inte följa varje serie på TV? Kan du leja bort matlagning eller städning? Ta hjälp av kompisar eller föräldrar med barnen?

Du behöver inte göra som Frida och träna 20 timmar fördelat på 12 gånger i veckan för att få effekt, det räcker med tjugo minuter och tre gånger. Lite är bättre än inget alls.

– Det är lätt att tänka att ”det där lilla gör ingen skillnad” och låta bli helt. Men allt gör skillnad.

Promenader, spinning eller fotboll? Hitta  din träningsform genom att prova dig fram.

– Alla är bra på någonting. Jag visste inte att jag var en löpare. Jag sprang en mil och det kändes bra. Du måste våga och se chanserna, annars hittar du inte det som du i hemlighet är bäst på.

8 tips som ökar motivationen

Det gäller att börja i lagom takt för att orka hålla i nya vanor. Här är  åtta tips från Frida Södermark som gör träningen lite roligare.

 1. Utgå från dina förutsättningar
Gå inte ut för hårt. Vill du satsa på löpning så börja inte med att springa en mil tre gånger i veckan. Mät upp en sträcka, exempelvis 5 kilometer. Jogga så långt du tycker är behagligt men gå klart rundan. Nästa gång försöker du komma lite längre. Tävla mot dig själv och njut av att det går framåt.

2. För träningsdagbok
Sätt ett papper på kylskåpet där du kryssar i vad du har gjort varje dag. Rita en glad, ledsen eller neutral gubbe beroende på hur det kändes. Eller ladda ner en app med liknande funktion. När du ser framför dig att du har fått en svit och tränat bra i några veckor kommer du inte att vilja förstöra den.

3. Visualisera dina mål
Ha ett mål med din träning, som att du ska klara ett lopp eller träna tre gånger i veckan. Skriv ner det på en lapp och sätt upp så att du ser det varje dag och lever med det.
– På min lapp hemma står det 7,45, det är tiden jag ska springa på nästa gång jag tävlar. Då vet jag varför jag går upp klockan fem en gråregnig novembermorgon.

 4. Träna med andra
Byt ut kompisfikat mot ett gemensamt träningspass. Gå med i en idrottsklubb där du kan träffa andra och utvecklas. Eller anmäl dig till tävlingar, som motionslopp, hemma eller på en resa.

5. Rör dig i vardagen
Träna till och från kontoret, på lunchen, samtidigt som du lyssnar på något i jobbet eller ta ett promenadmöte. Passa på medan du vaktar barnen: Ställ vagnen vid foten av en backe och kör backträning, spring intervallsrundor runt lekparken, låt dem cykla med när du springer – eller sparka fotboll ihop.

6. Upptäck din omvärld
Var observant på din omgivning. Låt det förhöja din träningsrunda. Eller varför inte testa Geocashing, världens största skattjakt? Med hjälp av en app hittar du skatter som andra användare gömt, ofta på väldigt sevärda platser.

7. Gör en utflykt
Upptäcker du någonting som du blir nyfiken på, kanske ett nytt bostadsområde eller ett konstprojekt, så gå eller spring dit. Ta en buss ut på landet och spring, cykla eller gå hem. Planera in pauser längs vägen eller ta med picknick. Det måste inte gå snabbt jämt när man tränar, man kan göra det för att njuta också.

8. Dra utomlands
Få en nytändning i ett annat land. Vill du inte åka på en regelrätt träningsresa så ta promenader eller en löprunda bort från pool­området på chartersemestern. Se staden vakna, fiskebåtarna komma in och marknaden öppna!

TÄVLA OM FRIDAS BOK HÄR!