<![CDATA[ILLUSTRATION GÖRAN UGGLA]]>

”Min bror vill blåsa mig på min dröm”

Redaktionen

Publicerades: 20 januari, 2017

I varje nummer av Driva Eget hjälper psykologen och psykoterapeuten Madeleine Gauffin en läsare med företagarlivets mänskliga sidor – känslorna, relationerna och måendet. Den här gången är det Olle som är rädd att förlora relationen till sin bror efter att brorsan velat kapa åt sig för stor del av hans företagsidé.

Olles brev:

Hej! Jag har en jättebra affärsidé. Det handlar om säkerhet och jag har lyckats få löfte om pengar från Almi för att ta fram en prototyp. Men då måste jag först starta ett aktiebolag och skaffa patent för att skydda min produkt – och för det krävs det kapital, som jag inte har. Jag har försökt hitta finansiärer utan att behöva berätta om hela idén. Uppfinningen är att den är så enkel att den blir otroligt lätt att gå vidare med för någon annan. Men jag har inte hittat någon som känns bra att prata öppet med. Ingen verkar kunna hjälpa mig hitta rätt.

Då säger min bror att han har pengar. Han vill att vi ska starta aktiebolaget ihop. Problemet är bara att han vill ha hälften av intäkterna. Det betyder att jag knappt kommer få något själv eftersom han tycker att jag ska stå för allt arbete och omkostnaderna själv. Han ska inte behöva göra någonting.

När jag säger att det känns helt fel säger han bara ”ja, men det är jag som har pengarna”.

Det känns helt enkelt inte som att han är min bror längre! Det känns som om han vill blåsa mig på min chans i livet att skapa något för mig själv. Han vet att han är den som lyckats bäst av oss rent ekonomiskt. Jag äger inte ens min bostad.

Jag har ingen lust att ge mig in i några affärer med honom. Men frågan är hur jag ska hantera honom annars. Familjen har alltid varit viktig för mig. Men det här känns som utpressning. Han vet att min dröm kan gå i kras om jag inte säger ja till honom. Samtidigt som han förstås fattar att hans krav är helt orimliga. Han skulle aldrig erbjuda pengar om han inte trodde att han kunde tjäna mer själv.

Det är svårt att bara be någon i familjen att försvinna. Men hur kan han göra så mot mig? Går det att få tillbaka en vanlig relation efter det här? Jag vill ha tillbaka min bror.

Madeleine Gauffins råd:

Underbart härligt att du är kreativ och har kommit på en fiffig ide som också Almi tror på. Är det nödvändigt att det är ett aktiebolag, blir en stilla undran. Finns det någon anledning till varför inte en enskild firma skulle gå lika bra? Men jag förmodar att du vet att det är AB som gäller.

Pengar är verkligen något som kan vara en gigantisk källa till makt. Den som har det som någon annan vill ha kan se till att utöva makt på det sättet. Pengar har alltid använts som en maktfaktor; allt från att den som har pengar i familjen också har makten i familjen till företags- och samhällsnivåer där makt via pengar utövas och sällan särskilt subtilt.

Att gå in i detta projekt med din bror låter som att be om stora svårigheter. Hans uppfattning tycks vara att han är den som bestämmer allt och att du inte har mycket att säga till om och detta på grund av att han har pengarna du behöver.

Han utnyttjar det han tycker är en maktposition i förhållande till dig. Jag förmodar att dessa sidor hos honom inte kommer som en överraskning för dig. Sannolikt har han betett sig på liknande sätt förut. Nu är saker ställda på sin spets. Han vet att din idé är briljant och han har pengarna som han vet att du behöver. Han vet hur gärna du vill göra detta och han vet att locka dig med förnedrande villkor. Han tror och hoppas kanske också att du ska nappa på hans villkor eftersom det skulle ge honom själv fördelar. Han utnyttjar kraftigt din önskan, din längtan och din idé.

Du skriver att du inte har någon lust alls att ge dig in i affärer med honom. Det låter mycket klokt av dig. Du behöver känna att den person du eventuellt ska få hjälp av inte ämnar utnyttja dig på något sätt alls. Ett affärsavtal kan vara bara ett affärsavtal, men när det gäller din bror ska du säkert lita på din känsla av att du inte vill ha med honom att göra i detta. Även om ni hade ett affärsavtal låter det mycket vanskligt att alls göra affärer med honom. Du kan inte lita på honom och på hans intentioner.

Jag skulle vilja föreslå dig att avstå från affärsrelationen med din bror och se om du kan ha en annan relation till honom – kanske den relation ni hade innan även om den inte var så bra. Du kan helt enkelt tacka nej till din bror, som du skulle kunna göra till vilken person som helst som erbjudit sig att stå för pengarna. Du tackar nej och låter det inte vara så laddat när du säger det. Du behöver inte förklara dig och om du ändå blir pressad på ett ”varför” kan du säga att det känns bäst att inte blanda familj och affärer. Det är ofta klokt att inte blanda ihop dessa två.

Du behöver inte spekulera så djupt i varför din bror gör som han gör. Sannolikt vill han utnyttja dig för att få del av pengarna medan du gör jobbet. Men djupare än så kanske du inte behöver förstå. Som sagt är detta nog ett livslångt mönster er emellan.

Du kan få en relation till din bror. Men först måste du ta hand om dig själv och hur det faktiskt känns att din bror vill utnyttja dig. Känn vad det väcker i dig. Ilska? Sorg? Rädsla? Besvikelse? Annat? Låt det bli tydligt för dig själv åtminstone vad du känner, om det varit så här alltid er emellan och hur du ska ta hand om dig nu. Hur kan du själv stå upp för dig nu i detta läge då du blir illa behandlad? Kan du bara formellt tacka nej till erbjudandet och sedan inte prata mer om det?

Jag hoppas innerligt att det ekonomiska dilemmat löser sig på bästa sätt.