<![CDATA[]]>

”Mitt handikapp är min största PR-tillgång”

Caroline Engvall

Publicerades: 25 september, 2010

Världskända sångerskan Lena Maria Klingvall var gäst i Här är ditt liv i TV på lördagskvällen. Redan för två veckor sedan när Driva Egets senaste nummer kom ut var hon huvudperson i tidningen – då också som småföretagare.
– Mitt handikapp är min största PR-tillgång, säger hon i den femsidiga artikeln.

Hon är född utan armar och med vänster ben hälften så långt som det högra. Det har aldrig stoppat denna levnadsglada 42-åring.

– Jag ser möjligheter istället för hinder även i mitt företagarliv, säger hon i Driva Eget.

I Ingvar Oldsbergs TV-programmet på lördagskvällen mötte hon sångarkollegor och personer från hennes karriär som simmerska i handikapp-OS. Hon fick till och med hälsning från Taiwans president, som hon känner.

Hon är mycket känd i Asien både som sångerska och som förebild för andra handikappade och har spelat in 50 skivor och skrivit två böcker.

Bilden från TV kompletteras i artikeln i Driva Eget med en mängd berättelser under hennes händelserika liv, som i sammanfattning ser ut så här:

  • Studerade 1987-1991 vid Stockholms Kungliga Musikhögskola. Sedan examen har hon turnérat över hela världen. Är allra mest populär i Japan, Korea, Taiwan, Singapore och Thailand. Har gjort 60 turnéer i Asien och släppt 50 skivor. Sjöng på invigningen av handikapp-OS Paralympics i Nagano.
  • Sedan 1990 också konstnär i föreningen Mun- och fotmålarna. Gav 1996 ut boken ”Fot-Noter”, idag utgiven på 14 olika språk. Hon har författat ytterligare en bok som heter ”Happy Days”.
  • Hon var under våren 1997 och hösten 1998 programledare för musikprogrammet ”Sjung ut!” i TV 2.
  • 1998 blev hon utsedd till Årets smålänning. Under våren 2005 blev hon hedersmedborgare i Taiwan och i augusti samma år mottog hon Artur Erikson-stipendiet.
  • I januari 2008 fick hon ta emot medaljen av 8:e storleken av Hans Majestät Konungen med kungahusets motivering: ”För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige.”

När Lena Maria Klingvall gick ut Musikhögskolan 1991 startade hon enskild firma, så att hon kunde börja fakturera. Men redan första året kom premiärhindret, det som skiljer ihärdiga företagare från resten:

– Jag hade missat att det här med skatt och sociala avgifter var så stora pengar, så jag fick en skattesmäll i slutet av året. Jag tyckte att jag hade så mycket pengar, men så var det ju inte riktigt.

Sedan dess sköter hon en stor del av bokföringen i sitt företag själv. Pärmar och skrivande hanterar hon problemfritt med sina fötter. Stressad är hon aldrig:

– Det ligger inte i min personlighet. Jag älskar att lära mig nya saker. Jag märker att många nya företagare är så rädda att göra fel, men det behöver inte vara så krångligt. Man startar ju företag för att man har en idé, inte för att man kan massor om ekonomi. Det mesta löser sig längs vägen om man har en dröm om att starta eget, säger hon bl a i Driva Eget nr 4/2010 som nu finns till försäljning hos tidningsåterförsäljarna och också kan beställas här.

Se inslag från TV-programmet här: