<![CDATA[]]>

Rädda familjen som företagare!

Camilla Björkman

Publicerades: 1 mars, 2011

Du jobbar dygnet runt, din partner suckar och ungarna undrar varför du aldrig kommer på fotbollsmatcherna. Men ska du få allt att gå ihop? Lägg upp en plan och skaffa dig rutiner, är experternas råd.

Långa dagar, korta nätter och ingen fritid – så kan livet lätt se ut för dig som driver eget. Efter att ha investerat både tid och pengar är det inte konstigt om du både vill och måste engagera dig dygnet runt.

En som vet är Stephan Jönnå som tillsammans med kollegan Pia Zvorc öppnade Ale Bokhandel utanför Göteborg. På bilden syns han med sin fru och sin fyra barn.
– Då insåg jag inte hur mycket jobb det skulle bli, säger han om starten.

När det var som värst vid starten var han nästan aldrig hemma.
– I längden blev det ohållbart.

Nyckeln blev att planera om tillsammans med sin delägare. Idag jobbar Stephan sex dagar i veckan men under lugnare perioder delar han och Pia upp tiden så att en kommer in tidigare och går hem tidigare. Väl hemma försöker han stänga av jobbet helt.
– Även om jag är hemma mindre tid utnyttjar jag den till max. Kommer jag hem klockan åtta och barnen lägger sig nio, då gäller det att verkligen vara med dem den timmen och helt stänga av företaget. Fråga hur de haft det och aktivera sig tillsammans med dem.

Slits du ständigt mellan företaget och familjen? Här är experternas bästa råd för hur du kombinerar dem båda.

1. Lägg upp en plan
Ditt företag är inte bara din business – utan i högsta grad även din familjs. Steg ett är därför att låta dem komma till tals i en gemensam plan för framtiden, helst redan innan du startar företaget.
– Då går ni noga igenom vad ditt jobb kommer att innebära för familjen, och du frågar om de vill ställa upp på det. Det blir en form av kontrakt som alla måste skriva under för att det ska gå igenom, säger psykologen och familjeterapeuten Magnus Ringborg som är van att jobba med egenföretagare.

2. Sätt bra rutiner
”Men jag MÅSTE jobba dygnet runt!” Är det så det känns? Enligt Emma Pihl, professionell coach inom företagande och personlig utveckling, handlar det i stället om att kunna sätta punkt.
– Företagare är som studenter, ingenting blir någonsin klart eftersom du alltid kan göra mer. Då har du alltid saker hängandes över dig och kan inte slappna av med familjen, säger hon.
Lösningen, menar Emma Pihl, stavas fasta rutiner och att bestämma att du är färdig. Till exempel kan du börja och sluta jobba en viss tid på dagen, eller skriva en lista varje morgon med realistiska dagsmål som ska uppfyllas. När du klarat av listan är det lättare att lämna jobbet och gå hem.

3. Var närvarande hemma
Men det handlar inte bara om att vara hemma fysiskt – inte om du är på jobbet i tankarna och smyger iväg och ringer jobbsamtal.
¬– Planera in så värdefulla saker som möjligt på fritiden för att motivera dig att inte låta jobbet inverka på ledigheten, till exempel att ha mysiga familjekvällar varje vecka och en resa att se fram emot. Annars är risken att du tänker att det kostar dig att vara ledig, säger Emma Pihl.

Artikeln är en del av ett större reportage som publicerades i tidningen

Driva Eget.