<![CDATA[Tjänstecykel ger bra PR och motion. Foto: Getty Images]]>

Skaffa tjänstecykel du också

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 11 juli, 2017

Vad kan ge din firma bra PR på stan och i en hållbarhetsredovisning –  samtidigt som du sparar pengar och får motion?
En tjänstecykel, såklart!

Allt talar egentligen för tjänstecykeln – klimatkrisen, hälsan och ekonomin. Ändå är det en förhållandevis outnyttjad möjlighet för både arbetsgivare och anställda, när allt fokus så gärna hamnar på tjänstebilen.

Men har man inte långa resor i tjänsten varje dag är cykeln absolut ett alternativ, särskilt nu med elcyklar som gör det lättare även om man har några mil mellan hem och arbetsplats.

Kanske blir 2017 året då tjänstecykeln verkligen slår igenom? Enligt en Sifo-undersökning som Svensk Cykling låtit göra har tjänstecykeln knipit tredjeplatsen på listan över cykeltrender, näst efter just elcykeln och MTB (mountainbike). Efterfrågan på lastcyklar ökar också.

Det fina med tjänstecykeln är att du kan precis som med en bil kan skylta cykeln med företagets namn. Dessutom blir den en bra grej att lyfta fram i en hållbarhetsredovisning. Här skulle man till exempel kunna räkna om vad man sparar i körda mil i bil genom att cykla helt avgasfritt!

Det finns två alternativ när man ska lösa det bokföringsmässigt: Löneväxling eller förmån. Löneväxlingen kan göras genom att man byter en del av sin lön mot en förmån. Här får man komma överens om man ska byta en del av bruttolönen eller nettolönen. Vid bruttolöneavdrag får man tänka på att det kommer att påverka sjuklön, pension och så vidare, samtidigt som det ger en högre arbetsgivaravgift.

Tar man i stället cykeln som förmån multipliceras inköpspriset med statslåneräntan + en procentenhet (totalt 1,27 procent enligt statslåneräntan i november 2016). Är tanken att den anställde i praktiken ska behålla cykeln tar man hela summan vid ett tillfälle. Annars delas den upp månadsvis på så många år som cykeln kan tänkas användas. Se exemplet till höger.

Så räknar du ut förmånsvärdet

Exemplet gäller en anställd som använder en elcykel som kostar 16 000 kronor i inköp och som beräknas hålla i 10 år.

  • Värdeminskning: 1 600 kr
  • Kapitalkostnad: 203 kr
  • Reparationer/service: 300 kr
  • Förmånsvärde: 2 003 kronor/år

(En tolftedel av detta redovisas varje månad i arbetsgivardeklarationen, medan man anger 2 003 kronor som cykelförmån på kontrolluppgiften.)