<![CDATA[Christoffer Elings-Pers mediterar inför stora beslut. Foto: Hans Alm]]>

Ta smartare beslut med meditation

Emilia Arvidsson

Publicerades: 17 oktober, 2017

Stora beslut att ta? Då kan det vara läge för en meditationspaus. Det vittnar vd:n för bolaget Coursio om.
– Många inom företagsvärlden skulle behöva det, säger Christoffer Elings-Pers.

Christoffer Elings-Pers har precis kommit hem från USA där han varit på konferens med nätverkande i fokus. Han är entreprenören som 2010 grundade Coursio, ett företag som erbjuder en plattform för utbildningar online.

Det kan tyckas vara lite långt från Christoffer själv. Han ville ju gå musikprogrammet på gymnasiet och vurmar för skatekultur, graffitti och skidåkning. Men det blev Handels i stället. Redan tidigare hade han lärt sig själv att koda.

Nu bygger han alltså sitt företag kring utbildning på nätet. Något som han menar inte riktigt funnits på allvar tidigare.

– Jag tycker att det sätt som utbildning har drivits på är ett av våra stora misslyckanden, säger han.

LÄS OCKSÅ: Träna hjärnans muskelminne

I rollen som vd är Christoffer ansiktet utåt för företaget. Hans stora fokus är på relationer – både utåt och inom verksamheten.

– Jag behöver leda och inspirera internt, där jag visar vår riktning.

Han berättar om de utmaningar som företaget står inför, där Coursio går från att vara ett svenskt bolag, till att expandera utomlands, både i Europa, USA och Asien.

– Min roll framöver kommer fokusera mycket på expansionen.

Idrotten har varit en självklar del sedan barnsben. Det har blivit mycket kampsport genom åren bland annat. Men nu har träningen fått ett annat syfte också – för att han ska fungera så bra som möjligt i positionen som entreprenör.

LÅS OCKSÅ: Våga varva ner med yoga 

För åtta år sedan kom han i kontakt med meditation och gick en kurs i Stockholm. Sedan dess har just meditationen fått ta en extra stor plats.
– Den har varit avgörande för mig i många situationer som är kopplade till företaget. Det är det bästa som jag kunde ha gjort för mig själv.

Det är två typer av meditation som Christoffer använder sig av: transcendental meditation och en variant där han fokuserar mycket på sin andning. Den transcendentala meditationen är populär bland många kända profiler, däribland Ellen DeGeneres och Paul McCartney.

– Det är som en djup, vaken vila, säger Christoffer.

Hans målsättning är att meditera två gånger om dagen, i ungefär tjugo minuter. Det blir oftast ett pass före lunch och ett på eftermiddagen.

– Jag kan smita in på toaletten på jobbet och meditera. Ibland handlar det bara om korta stunder för att hitta andningen.

Resultatet är att han känner sig utvilad efter en session. Han har också kontakt med en lärare, som han kontaktar när han inte får till meditationerna.

LÄS OCKSÅ: Ta stressen på allvar

– Vi tar en lunch då och då. Sedan kan vi också meditera tillsammans. Då är jag på banan igen.

Christoffer nämner några konkreta exempel där meditationen hjälpt honom i företagsrollen:

– När vi tog in pengar för ett drygt år sedan och var meditationen direkt avgörande. Det handlade om att förhandlingarna skulle fungera. Jag satte också upp ett kontor vid samma tidpunkt i USA. I sådana situationer med mycket stress hjälper meditationen mig.

Det gäller att ha kontakt med hela kroppen, inte bara med huvudet, menar han.

– Du behöver vara i bra form i ett beslutsläge eller om du ska förhandla. Det gäller alla som driver företag. Men du kan också använda meditationen i andra sammanhang, som när du behöver prata med din partner.

Det är viktigt att göra meditationen till en självklar del av vardagen, menar han.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att må bra på jobbet

– Det måste finnas en kontinuitet. Du behöver meditera någon månad, för att få effekt. Och att hålla i det.

Skulle han sluta meditera blir effekten ett sämre ledarskap från hans sida, där rollen som vd skulle bli lidande, tror han.

– Jag skulle bli stressad och må konstigt i huvudet. Framför allt ta sämre beslut, och bli känslomässig på ett dåligt sätt.

Hälsotänket har spillt över även på andra delar som kosten och att se till att sova bättre.

– Förut kunde jag ha 10–12 möten per dag, en full mejlinkorg och sov bara fyra timmar per natt. Men i takt med att jag blivit äldre har jag börjat tänka mer på min egen hälsa.

  • Namn: Christoffer Elings-Pers, 33 år.
  • Position: Vd och grundare.
  • Företag: Coursio, en plattform för egenföretagare och publicister att skapa och driva utbildning online.
  • Verksam: Sedan hösten 2010 med Coursio. Startade sitt första bolag som 18-åring.