<![CDATA[]]>

”Vabruari” inte självklart för företagare

Camilla Björkman

Publicerades: 7 mars, 2013

Rekordmånga var hemma med sjuka barn i februari. Men småföretagare har inte samma möjlighet att vara hemma, visar en undersökning.

Försäkringskassan fick under februari in ett rekordhögt antal ansökningar för vård av sjukt barn: siffran var 417 000, vilket är 90 000 fler än i januari. Det rapporterar Ekot/TT.

En del av orsaken kan förklaras med förkylningar, influensa och stora barnkullar, skriver Ekot. Men även att vab-intyget från skolan och förskolan togs bort vid årsskiftet. Det har också blivit lättare att ansöka genom en ny telefon-app.

För företagare är dock ”vabruari” (februari) inte alltid lika med möjligheten att kunna vara hemma med ett sjukt barn. Egenföretagare vabbar betydligt mindre än anställda – uttaget är mellan en tiondel och en fjärdedel av de anställdas beroende på vilken bransch det handlar om. Det visar en tidigare rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Rapporten visar också att i ett föräldrapar där en driver eget och den andra är anställd, är det i större utsträckning den som är anställd som vabbar. Om båda driver eget är det däremot oftare kvinnan som är hemma med barnen.

Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson, säger till Driva Eget att man inte har någon statistik över hur stor del av ökningen i februari som småföretagarna står för.

– Men vi håller just nu på med en undersökning som studerar bland annat hur småföretagare använder tillfällig sjukpenning. En tydlig signal är att de inte använder den i lika hög grad, säger han.

– Det vet vi sedan tidigare att just småföretagare inte anses kunna utnyttja tillfällig sjukpenning i samma grad som anställda, tillägger han.