<![CDATA[]]>

Vi har det näst bästa jobbet!

Camilla Björkman

Publicerades: 30 januari, 2012

Entreprenör kommer på andra plats när svenskarna får välja drömjobb, visar en ny undersökning. Yrket som klår oss är – personalchef.

Undersökningen är gjord av Manpower och rankar de populäraste jobben under 2011. På förstaplats kom personalchef och andraplats entreprenör, följt av ingenjör och författare.

Peter Lundahl, VD för ManpowerGroup Sverige, förklarar personalchefens ökade popularitet med att det blivit mer strategiskt med ”employer branding” och att personalchefen numera sitter i företagsledningen:

– Drömjobbet speglar delvis de behov som vi har på arbetsmarknaden nu. Några av de mest populära drömyrkena så som ingenjörer, läkare och entreprenörer är det stor brist på idag, säger han.

Bland egenföretagare uppger var tredje person att de lever sin dröm vad gäller yrkesval. Samma siffra är betydligt lägre sett på hela gruppen som deltog i undersökningen: bara 11 procent säger att de har sitt drömjobb idag.

Ett yrke som helt knuffats ut från listans tio-i-topp-plats är ekonom. Det kom på förstaplats 2006 – nu återfinns det först på elfte plats.