<![CDATA[Smarta tips hjälper dig övertala tveksamma kunder. Foto: Getty Images]]>

8 knep – Så övertalar du vem som helst till vad som helst

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 juli, 2017

Ta hjälp av vetenskapen och lyckas på säljsamtalet, landa dealen – eller övertyga din medarbetare att göra som du vill.

Behöver du övertyga någon? Oavsett om det är en kund, en medarbetare, en leverantör (eller kanske din partner eller barn) kan du ta hjälp av vetenskapen. Enligt den är det inte vad du säger som betyder mest – utan hur. För, det finns vissa beteenden som används av de personer som i högre grad lyckas övertyga andra.

Marianne Schmid Mast är en schweizisk forskare som undersöker hur individer med olika mycket makt uppfattar varandra, samverkar och kommunicerar. I boken Nonverbal Communication identifierar hon och kollegan Gaëtan Cousin vilka beteenden det är som hjälper till att övertyga andra. Beteenden som du också kan lära dig. Fast tänk på att alla har en sak gemensamt: Överdriv dem inte!

Här är 8 beteenden att satsa på för att övertyga andra

1. Prata fort (mer än 150 ord per minut)

De flesta människor säger mellan 125 och 175 ord per minut. Ju snabbare du talar desto mer uppfattas du som kompetent och trovärdig. (Men pratar du FÖR fort får du motsatt effekt!)

2. Håll ögonkontakt

Var aldrig den som bryter ögonkontakten. Övertygande människor håller ögonkontakt längre.

3. Le och nicka

Leenden och subtila nickar skapar en undermedveten positiv reaktion hos den du pratar med. Det gör att de får lättare att lita på att du har rätt.

4. Gestikulera

Både att använda olika ansiktsuttryck och att understryka det du säger med hjälp av dina händer får dig att framstå som passionerad och entusiastisk. Det är inte bara smittsamt, utan också övertygande.

5. Skippa nervösa ovanor

Att fingra dig själv i ansiktet, dra dig i öronen, vrida dina händer och gnugga dig i ögonen är alla exempel på undermedvetna rörelser som vi alla pysslar med. Men de väcker misstänksamhet hos den du pratar med, så försök att undvika dem.

6. Pilla på något

Att leka lite nonchalant med en penna eller någon annan pryl kan däremot vara bra. Det förmedlar en lugn och avslappnad känsla som gör den du pratar med tillfreds.

7. Luta dig nära

Beroende på vad du har för förhållande till den du pratar med kan det vara läge att utmana det personliga utrymme vi brukar ha. Ju närmare du kan vara den andre rent fysiskt i rummet desto mer övertygande blir du. En knappt märkbar beröring var som helst från armbågen till axeln på personen du pratar med skapar också tillit och trovärdighet.

8. Slappna av

Är du stel och nervös framstår du troligtvis som överlägsen eller som att du har något att dölja. Försök att slappna av, sträck inte på dig för mycket och håll dina rörelser så avslappnade och normala som möjligt. Fast passa dig för att framstå som nonchalant – det övertygar ingen!