Han lär dig se med kundglasögon

Annika Rosell

Publicerades: 15 december, 2008

Ta på dig kundens glasögon, uppmanar Horst Böhnke iklädd glasögon med tio glas, ett för varje kundråd i nya Driva Eget. Läs hans råd och om hans levnadsöde.

Hors Böhnke berättar i majnumret av Driva Eget om hur man på tio olika sätt kan få både fler och nöjdare.

Hans livshistoria är fascinerande . Hans föddes 1941 i Västpreussen, en tysk provins i Polen, mitt under brinnande världskrig. När han bara var 14 månader dog hans mor och fadern, en mjölnare, blev ensam med tre barn.

I januari 1945 var de sovjetiska trupperna på frammarsch och familjen tvingades att fly västerut tillsammans med miljontals tyskar i Polen. Fadern var inkallad i hemvärnet, så Horst, hans äldre bror och syster och deras 80-åriga farmor tvingades ge sig av ensamma.

Efter några veckor på flykt inträffade nästa tragedi. Brodern och systern hade gått för att hämta dricksvatten, men hindrades av tyska soldater från att återvända till sin farmor och lillebror. De sovjetiska soldaterna var i närheten och syskonen försvann i krigsslutets kaos.

Horst och hans farmor avbröt flykten och blev kvar i Polen där de togs omhand av en polsk familj.

Bara några veckor senare dog farmodern. Nu var Horst helt ensam. Fyra år gammal.

Tack vare Röda Korset lyckades emellertid fadern hösten 1945 lokalisera var Horst och farmodern hade försvunnit under flykten. Han gick närmare 20 mil till fots för att återförenas med sin son, bara för att omedelbart därefter fängslas av polackerna (i egenskap av tysk, det räckte). Horst hamnade hos en ny polsk familj. Det dröjde tio år innan fadern frigavs.

Släkten var vid det här laget splittrad över hela världen, men på olika vägar lyckades syskon, fastrar och mostrar finna varandra. Än i dag känner Horst Böhnke en stark samhörighet med sina släktingar över hela jorden.

Efter skolan jobbade Horst som springpojke och läste in en examen i företagsekonomi. År 1961 reste han till Sverige på semester, träffade en flicka och på den vägen är det. Från springgrabb till vd på NK.

Den övergivne fyraårige flyktingpojken har nu blivit 67 år. Han är make, far till två vuxna döttrar och morfar. Han föreläser, skriver böcker och njuter av livet. När han föreläser kallar han sig själv för mannen med kundglasögonen.