<![CDATA[]]>

3 enkla sätt att få kunden att älska dig

Camilla Björkman

Publicerades: 27 juni, 2011

Tror du att det bara är det du säljer som avgör om du får nya eller nöjda kunder? En annan faktor är minst lika viktigt: Du. Här visar kommunikationsexperten hur du blir alla kunders favorit.

Nicolas JacquemotDet är lätt att gömma sig bakom din produkt eller tjänst. Det är ju trots allt den som kunderna köper. Eller? Inte om man ska tro Nicolas Jacquemot, beteendevetare, kommunikationsrådgivare och aktuell med boken Konsten att umgås med alla.

Han menar att social kompetens, att kunna knyta kontakter och prata med alla, är minst lika viktigt.
– Stora företag pratar om ”living the brand”. I en liten verksamhet lever du ditt varumärke oavsett du vill det eller inte. Du är synonym med företaget.

Som hjälp till dig kommer här därför tre sociala situationer du hamnar i som småföretagare – och Nicolas Jacquemot bästa råd hur du hanterar dem med bravur.

När du ska…

1. Hälsa på en ny kund
Tänk på vilken kund du ska träffa och hur du bäst representerar ditt företag. Hur vill du att de ska minnas dig? Var varken för uppklädd eller nerklädd.
– Ta alltid i hand när du hälsar. Handslaget ska vara fast och tryggt och vara i några sekunder, säger Nicolas Jacquemot.
Småprata alltid innan du går in på säljet. Det kan vara vädret, vad du gjorde i helgen eller hur resan till mötet var. Ännu bättre är sådant som rör kunden: ”Jag läste i Dagens Industri att ni öppnar kontor i USA”. Då visar du två saker: Att du är intresserad av kunden och att du hänger med i branschen.

2. Gå på ett affärsmingel
Förbered dig om du ska på en middag, kurs eller på ett jobbmingel. Tänk på vilka som kommer att vara där och i vilket syfte. Vad har du att erbjuda dem? Vad har ni för gemensamma beröringspunkter?
– Formulera ett kort och kärnfullt budskap kring din tjänst eller vara som är lätt att komma ihåg: ”Mitt företag tillverkar och säljer moderiktiga arbetsskor” eller ”Jag rekryterar chefer till livsmedelsbranschen”. Undvik diffusa och generella formuleringar som: ”Jag hjälper företag att blomstra.”

3. Charma en befintlig kund
Tänk på hur du själv vill bli kundvårdad. Är det genom att få ett trevligt samtal, ett mejl med ett erbjudande eller en gåva? Egentligen är det själva gesten som är det viktiga, att du visar intresse för kunden.
– På mitt förra arbete gav jag mina kunder ett godisägg och en pocketdeckare till påsk. Det stack ut lite eftersom de var vana att få julpresenter. En annan sak som alltid funkar är ett fint vykort. Särskilt i dessa tider när alla bara skickar mejl. Bryt mot det förväntade och gör tvärtom.