<![CDATA[]]>

”Man måste vara rädd för att misslyckas”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 6 november, 2013

Långsiktighet, kundfokus och mod. Det är tre av Mia Brunell Livfors nycklar till framgång, som hon berättade om på Anders Wall-föreläsningen i Uppsala.

– Köpte du 100 kronor i aktier i Kinnevik 1983 är de i dag värda 11 000 kronor. Det är cirka 17 procent avkastning per år. Hur har vi lyckats ha så bra avkastning?

Så inledde Mia Brunell Livfors, VD för Investment AB Kinnevik, sitt tal vid Anders Wall-föreläsningen under onsdagen.

Hon radade upp några av anledningarna till företagets framgångar:

  • Långsiktighet: Du måste ha ett långsiktigt synsätt för att bygga bolag. Det krävs uthållighet i medgång och motgång. Kinnevik grundades av tre familjer som fortfarande är huvudägare i dag – det tar tid att bli stora. Det är också viktigt att våga bryta monopol. Tänk Tele2 som utmanade Televerket eller TV3 som utmanade Sveriges Television. Har man stödet från långsiktiga ägare vågar man.
  • Ha kunden i fokus: Det säger alla, men jag tycker inte att alla bolag lever upp till det. Om man tittar på de bolag vi är inne i i dag sker otroligt snabba förändringar som kräver otroligt snabba beslut. Du måste stå på tå för vad konsumenteten vill. Alla trender börjar långsamt och så kommer de snabbt. Det är verkligen som ketchup just nu.
  • Mod: Nyckeln till framgång i det här området – och att vara nyfiken. Att vara rädd att misslyckas eller starta bolag – ja, då ska man nog inte vara entreprenör. Att göra den exakta planen som man kan följa helt enligt Excel fungerar inte. Man måste komma igång och göra många misstag. Många var tveksamma när Kinnevik började investera i mobiltelefonlicenser. Hur skulle det fungera i fattiga länder? Men det är nu det rådande och förändrar många människors liv. Samma frågor kan vi få i dag: Är e-handel en fluga? Nej, det är här för att stanna. Och då startar vi e-handel inte bara i västvärlden utan i länder som Nigeria.
  • Företagskulturen: Man måste ha en kultur som främjar entreprenörskap. En enkel och opolitisk kultur med öppet och personligt ledarskap. Det är extra viktigt i dag, ni studenter som är här i dag ställer högre krav på arbetsplatser än när jag skulle ut.