När fan blir gammal blir han vegetarian.

Gordon Ramsay blir vego och bekräftar trenden

Samuel Karlsson

Publicerades: 30 augusti, 2018

När Gordon Ramsay, den mest högljudda motståndaren mot vegetarianer, plötsligt ska testa att vara vegan  säger det mindre om honom själv – och mer om utvecklingen i stort.

Först slog han igenom genom att vara elak i köket. Sedan skapade han ytterligare rubriker genom att spy galla över vegetarianer. Och inte bara lite utan rejält. Han skulle sätta sina barn på elstängsel om de skulle komma hem och berätta att de blivit vegetarianer hette det.

Så vad säger man när Gordon Ramsay plötsligt lägger ut en bild på Instagram från sitt nya pizzahak med texten: ”Ska ge den här vegangrejen en chans. Ja, ni hörde rätt. Gx”?

Tja, 1 –att veganismen är här för att stanna. Det går inte att avfärda som något som unga sysslar med som en lite kul grej längre.

Och 2 – Nästan vad som helst är möjligt! (Även om Gordon inte tycks blivit vegan själv.)

När kommunikationsbyrån Food & Friends presenterade sin matrapport 2018 var huvudtemat just det vegetariska. Enligt byrån är det här året då det gröna ätandet slår igenom.

För trots ökat intresse för vegetariskt, dröjde det till förra året innan man kunde se en minskning av köttkonsumtionen. 43 procent av befolkningen uppger att man äter vego minst en gång i veckan.

För några år sedan var det tacos och köttfärssås för hela slanten när Food & Friends listade populäraste rätterna. Men nu delar tacosen och det vegetariska förstaplatsen på listan över trendigaste maträtten. 

Sedan kan man förstås invända att vegetariskt inte är en rätt, utan en miljard olika rätter. Men det är en annan sak. Dit har vi tydligen inte kommit än. Än så länge klumpas tomatsoppa ihop med avsevärt mycket mer avancerade anrättningar. (Detta trots att flera av landets mest profilerade ”gröna kockar” gör sitt bästa för att verkligen lyfta det vegetariska köket.)

Att vi har en lång väg att gå när det gäller just utbudet visar statistiken också. För vad är vi beredda att testa? Grönsakssoppa toppar vegotoppen, med sallad som god tvåa. De mest klassiska av gröna rätter. Men i staden med flest matintresserade, Malmö, dominerar falafel. Vilket kan tyda på ett större urval.

I Frankrike har man infört förbud mot att kalla vegetariska alternativ för begrepp som kopplas ihop med köttprodukter, som korv, biff och så vidare. Motiveringen är att konsumenterna inte ska vilseledas.

Det kan ses som ett sätt att skydda köttet. Men det skulle också kunna fungera precis tvärtom – som en blåslampa för producenter av vegetarisk mat att ta fram rätter som står för sig själva och som man inte behöver sälja som köttsubstitut. 

Av: Yasemin Bayramoglu