Passpå att starta på nytt i höst. Foto: Getty Images

21 steg för en nystart i höst

Samuel Karlsson

Publicerades: 27 augusti, 2018

Satsa på en nystart inför hösten och avge ett nyårslöfte redan nu. Se över dina vanor och maxa såväl företag som hälsa och motivation. 

Tvärtemot vad många tror visar forskning att nyårslöften faktiskt fungerar. Hela 46 procent av de som avgett ett håller det efter ett halvår, berättar psykologen Alexander Rozental.

– Tittar man på andra typer av beteendeändringar är det ett mycket bra resultat. Man får tänka på att nyårslöften ofta rör sådant som är svårt att förändra eftersom de har biologiska och fysiologiska följder, som abstinens. Det gör det mycket svårare än löften som att man ska gå ut i löpspåret två gånger i veckan eller ta tag i faktureringen bättre, säger han.

Satsa på en nystartseffekt

För när vi uttrycker vad vi vill förändra – när vi ska göra det och hur  – ökar sannolikheten för att det sker. Vi får en större tilltro till oss själva och gör oss mer redo för en förändring och de insatser som krävs. Just vid nyår får vi också en nystartseffekt, men den kan vi få även vid andra tidpunkter under året.

– Anger man ett datum då man ska sätta igång, eller under vilken period man ska göra förändringen tycks man klara löftet ännu bättre. Särskilt om vi lovar att förändra något när vi går från ett stadium till ett annat, som från semestern tillbaka till jobbet, vi får en nystartseffekt.

– Gör en plan i god tid innan och tänk igenom konsekvenserna så har du större chans att lyckas.

6 råd som ökar chansen att lyckas

 1. Håll löftet realistiskt och konkret. ”Träna tre timmar i veckan och äta mindre socker” är bättre än bara “Leva mer hälsosamt”.
 2. Inse att det tar i genomsnitt två månader att etablera ett nytt beteende och att bakslag är vanliga. Betrakta dem som lärotillfällen och ha en plan för hur du ska komma tillbaka.
 3. Starta smått i stället för att genomföra förändringen i ett svep. Det är bättre att börja träna två gånger i veckan än att hänga på gymmet varje dag.
 4. Belöna dina framsteg kontinuerligt, fira inte bara när nyårslöftet är uppfyllt.
 5. Berätta om löftet för andra. Då förbinder du dig till ett mål, får en social press på dig samt möjlighet till stöd och beröm vilket minskar risken att tappa lusten.
 6. Lova inte flera orelaterade saker av större karaktär samtidigt. Ta en sak i taget.

21 löften inför hösten

 1. Gör tid för kundvård varje vecka
  Knyt dina befintliga kunder närmare. Skicka ett personligt mejl eller brev, ta in feedback i form av en enkät eller telefonsamtal, bjud på en fika eller ordna en kundkväll.
 2. Inför externa kvartalsmöten
  Se regelbundet över din verksamhet och dina mål tillsammans med en klok extern person, som en mentor. Överväg en extern styrelse.
 3. … och vecko-möten med dig själv
  Stäm av veckovis att du är på rätt väg mot dina mål: vad har fungerat och inte? Vad är det viktigast för dig just nu?
 4. Få dina dröm-kunder
  Vilka är dina befintliga kunder? Kanske vill du vill byta klientel, till exempel få färre men mer exklusiva kunder som betalar mer?
 5. Bli svettig tre timmar i veckan
  Träna regelbundet så orkar du mer. Att byta en jobbtimme mot ett träningspass får du igen. Är du ovan räcker det att göra knäböj, armhävningar och plankan hemma.
 6. Få in mer vardagsmotion
  Cykla till jobbet eller ta en lunchpromenad eller promenadmöten – tjugo minuter i solljus sänker melatoninhalterna i kroppen vilket gör dig piggare.
 7. Sätt ett träningsmål
  Välj ett mål som är en rolig upplevelse. Till exempel att springa ett lopp (kanske utmana en konkurrent?) eller gå en specifik vandringsled.
 8. Ät nyttigare
  Börja med mellanmål, ät hemlagad lunch, dra ner på det dolda sockret. Kör matdagbok i tre, fyra dagar för att hitta just dina fällor. Du kommer att må bättre och orka mer.
 9. Boka dejter med dig själv
  När vi blir stressade är det första vi väljer bort oss själva. Vilka aktiviteter ger dig extra energi? Skriv upp dem i kalendern och gör dem lika heliga som ett kundmöte.
 10. Skriv en framgångsjournal
  Ta en stund varje kväll och skriv ner vad du är tacksam för, vad du lärt dig och nya idéer du fått. Det ger kontroll och inspirerar dig att lättare se möjligheter i stället för begränsningar.
 11. Dumpa Jante
  Talar du om för människor att du är dålig på något börjar du också bete dig därefter. Detsamma gäller omvänt. Så släng Jante överbord, beröm dig själv och våga bli ditt bästa du.
 12. Vässa din kompetens
  Anmäl dig till en kurs, ett seminarium eller ett event. Utöver nya kunskaper kommer du förhoppningsvis få inspiration och knyta kontakter.
 13. Bli en bättre chef
  Se över eller inför befattningsbeskrivningar, utvecklingssamtal, lönesamtal, veckomöten och personalfester. Glöm inte bort dig själv! Boka ett ”utvecklingssamtal” med en coach eller mentor för att få perspektiv och idéer kring din egen utveckling och lön.
 14. Börja delegera
  Har du för lite tid kanske det är läge att anställa eller ta in hjälp till något område? Kanske har du arbetsuppgifter du skulle kunna automatisera? Har du personal så lär dig att släppa kontrollen och låt dem ta ansvar.
 15. Nätverka med en person i veckan
  Hur vill du utvecklas? Identifiera människor som kan hjälpa dig nå detta och föreslå en lunch. Eller gå med i en företagsorganisation eller nätverksgrupp.
 16. Se till att synas bättre på Google
  Fundera över vad dina potentiella kunder googlar efter. Välj utifrån detta ett lämpligt sökord för respektive sida på din sajt som du ser till att nämna i sidans titel, rubrik och brödtext.
 17. Kolla inte mejlen före 10:00
  Bli effektivare genom att alltid börja dagen och veckan med det viktigaste – inte mejlboxen. Då utnyttjar du energin bättre och undviker surdegar.
 18. Skriv jobb–dagbok
  Anteckna i ett par veckors tid vad du gör om dagarna och hur lång tid det tar. Lägger du tid på rätt saker? Se till att du inte lägger mer tid på uppdrag än vad du tror och får betalt för.
 19. Skapa bok-föringsrutiner
  Ta fram ditt resultat varje månad eller varje kvartal så att du hänger med löpande i den ekonomiska utvecklingen. Har du extern hjälp så be om rapporter du förstår. Många program kan ta fram diagram om det passar dig bättre. Följ nyckeltal för produktion, lönsamhet och försäljning – vad går bra och vad går dåligt? 
 20. Sätt ett säljmål per vecka
  Fixar du målen är du på rätt väg – ligger du under gäller det att öka tempot: sälj mer till befint-
  liga kunder, sök nya, paketera
  om eller justera priset.
 21. Lär dig säga nej
  Våga säga ifrån, sätta gränser och minska prestationskraven. Att vara för anpassningsbar gentemot andra sker på bekostnad av dig själv.

Av: Ebba Arnborg