Därför bör kvinnliga entreprenörer sitta tillsammans

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 december, 2016

Sophia W Renemar har tagit Hera Hub till Sverige – ett amerikanskt koncept där kvinnliga entreprenörer samarbetar. Läs om varför Sophia ser vinster av kvinnliga samarbeten – och bra exempel från hennes eget liv.

Det var när Sophia W Renemar lyssnade på en amerikansk podd under en joggingtur som hon för första gången hörde talas om Hera Hub och dess grundare Felena Hanson. Sophia sprang hem, mejlade och fick snart kontakt med Felena.

Hera Hub finns på flera platser i USA, men Sophia är först med konceptet globalt.

– Det känns väldigt spännande och när jag var i USA för att undersöka det kände jag så starkt att jag måste ta det här till Sverige. Jag vill verkligen stärka kvinnligt entreprenörskap för jag är övertygad om att vi får ett mer hållbart samhälle om vi får fler kvinnor som startar och bygger större bolag här.

Hera Hub-konceptet handlar om att kvinnliga entreprenörer ska arbeta tillsammans och på så sätt stärka varandra. Arbetsmiljön ska vara spa-liknande och professionell. Dessutom ingår workshops och utbildning för att utveckla ens kompetenser.

Vilka vinster ser du av kvinnliga samarbeten?

– Vi lever i en kultur här som är ganska jämställd, vi har en bra föräldraförsäkring, men ändå har vi en ganska låg andel som väljer att starta företag. Mycket handlar om att kvinnor har ett annat sätt att bygga affärer – de gör det genom att samverka, bygga relationer och har inte ett lika tävlingsinriktat sätt som män. Kvinnors sätt att driva företag gynnar samhället och vi skulle vinna på om fler kvinnor vågade starta upp.

Sophia ser att det finns en stor målgrupp kvinnor som går i tankarna att starta eget.

– Eller som sitter hemma i köket där det är svårt att bygga företag. Om de istället kommer till en och samma plattform, träffar nya människor, får nya insikter och samarbeten är mycket vunnet. Och det ger en stark känsla av gemenskap.

Har du något gott exempel på kvinnligt samarbete från ditt eget liv?

– I mitt eget företag jobbar jag mycket med ledarskap, utveckling och förändringsarbete, framför allt i kommunala organisationer. Nyligen återfick jag kontakt med en gammal kompis där vi nu har gjort en gemensam offert till detaljhandeln där jag inte ens tänkt på att jag kan gå in. En helt ny möjlighet öppnade sig genom att vi diskuterade våra affärsmöjligheter tillsammans.

I november drar Hera Hub Sweden igång pop up-coworking-träffar varje vecka i Uppsala och Sophia letar nu efter rätt lokal för den allra första arbetsplatsen som också ska ligga i Uppsala med planerad lansering i sommar.

– Jag är själv verksam i stan och det känns som rätt stad att dra igång i. Det händer mycket för företagare här. Men sedan finns även Stockholm i tankarna.