<![CDATA[Systrarna drömde om det bästa av två världar – IT och hembakat.
FOTO THOMAS HJERTÉN]]>

De är it-konsulter – och driver café

Caroline Engvall

Publicerades: 22 december, 2016

En del teknik och en del hembakat. Så ser Bukets och Demets drömvärld ut. IT-teknikerna gjorde verklighet av drömmen och öppnade kafé – också!

I Vasastan i centrala Stockholm doftar det härligt på kaféet Magiska Smaker 08. Samtidigt arbetar multiföretagarna Buket Özavci och Demet Ukus heltid som IT-konsulter.
– Vårt största problem? Tiden, skrattar Buket.

Just kombinationen IT och kafé var inget som tvillingsystrarna hade planerat. Buket och Demet har båda varsin magisterexamen i datavetenskap och har satsat på en karriär inom IT.

Samtidigt drömde de om att starta kafé om sisådär tjugo år. Men när en bekant skulle sälja sitt kafé i Linköping tjuvstartade de drömmen och började fila på en affärsidé med ”nya smaker, lagom stora portioner och mindre socker”. Tanken på att flytta till Linköping lades ner. Platsen blev i stället Stockholm.
– Vi hade vår ekonomiska trygghet, vi hade idén, så varför vänta? Vi körde på! säger de.

Nu har kaféet varit igång i ett år. Buket och Demet har fortfarande jobbet som IT-konsulter som sitt huvudsakliga levebröd, men vid luncherna springer de över till kaféet – fem minuters gångavstånd från kontoret – och hjälper till.
– I stället för att diskutera systemintegrationer pratar vi om olika smaker och rätter när våra kollegor besöker vårt kafé. Det är verkligen en rolig kombination, säger Demet.

Som multiföretagare kan de dra nytta av sina båda branschers nätverk och deras nätverkande inom IT-världen påverkar kaféets kundkrets på ett positivt sätt.
– En annan fördel är att utmaningen och skillnaden mellan branscherna aktiverar våra hjärnor. Vi bryter invanda mönster. Det blir positivt påfrestande för hjärnan att tänka och producera nytt, säger Buket.

Ibland kan de känna att de har låst in sig och begränsat sin frihet mer än nödvändigt.
– Då peppar vi varandra och tänker på att det alltid är så vid nystart, säger Demet.

För att inte låta sina båda företag spreta för mycket har Buket och Demet skrivit tydliga affärsplaner för varje företag. Då kan de släppa brainstormingen fri.
– Efter en viss tid måste man dock sila fram de hållbara idéerna för att driva verksamheterna vidare. Kryddar man med bra planering, framförhållning och marknadsföring har man kommit en bra bit framåt, säger Demet.

IT-konsultbolaget de är knutna till har dessutom belönat paret med ett frihetspris.
– Vi fick det för att vi har tagit tillvara på friheten att kunna göra det man vill och drömmer om. Det kändes som om vi vunnit ett superstort pris säger Demet och skrattar.

Fotnot: Efter intervjun bestämde sig systrarna för att av olika skäl överlåta kaféet.