Det startade Heelow tillsammans vid sidan av sina vanliga jobb.

De driver eget vid sidan av – och gör succé

Samuel Karlsson

Publicerades: 27 mars, 2017

Juristerna Ida och Anna tröttnade på att det inte finns finskor utan klackar för tjejer – så de startade Heelow vid sidan av sina jobb. Nu omsätter de en miljon och har fått Åhléns som kund. Här berättar de hur de hinner.

När Ida Gabre Brånby planerade sitt bröllop stötte hon på ett problem. Hon är i stort sett lika lång som sin man och ville ha finskor med låg eller ingen klack. Men hon hittade inga.IsabelleHesselberg-HeelowStockholm-341

– Jag tänkte att någon borde börja sälja det, berättar hon.

Några år senare var det dags för Idas bästa kompis Anna Eriksson Öhlin att gifta sig – och stöta på samma problem.

– Jag kom ihåg vad Ida pratat om, så jag skickade ett sms till henne: ”Den där affärsidén, ska vi inte ta tag i den?”, säger Anna.

Ida nappade, och redan tre dagar senare var bolaget registrerat. Det fick namnet Heelow och säljer skor med låg klack via sin hemsida och i affärer. De är nu inne på sitt tredje år, och det går bra för dem.

I vår sällar sig Åhléns till raden av butiker som tar in deras skor. De har figurerat i tidningar och bloggar och de omsatte en miljon kronor förra året, en fördubbling jämfört med år ett.

 Trots att båda alltså också arbetar heltid som jurister i Stockholms fastighetsbransch.

– Vi tycker att det var skönt att starta bolaget vid sidan av våra ordinarie anställningar. Från början var vårt skobolag mest en idé vi trodde mycket på – men vi kunde aldrig drömma att vi skulle få en så fantastisk start! säger Anna.

 Båda har varit föräldralediga i perioder, bland annat när bolaget startades vilket gjorde att de hade lite mer tid att lägga på att dra igång allt. Men ändå, blir det aldrig för mycket att göra?

– Vi är båda två oerhört driftiga personer så vi vet att vi hinner med det vi vill hinna med. Men det är klart att det blir stressigt i perioder. Det är en av fördelarna med att vara två. Oftast kör det inte ihop sig för båda samtidigt utan vi försöker avlasta varandra, både jobbmässigt och privat, säger Ida.IsabelleHesselberg-HeelowStockholm-101

– Dessutom är vi bästa vänner, vilket innebär att vi redan innan bolaget startades la mycket tid på att träffas. Nu är skillnaden att vi träffas och jobbar, inflikar Anna.

Nyckeln till att hinna menar de är att vara effektiva och ha en tydlig uppgiftsfördelning. Dessutom köper de in tjänster för sådant som de inte vill lägga tid på själva, som redovisning.

– Det är klart att vi skulle kunna lära oss att bokföra men vi är så mycket bättre på annat och med vår begränsade tid gäller det att lägga den på rätt saker, säger Anna.

De framhåller också att de har ett stort förtroende för varandra. Vilket är en fördel när de ska köpa in nya tjänster eller fatta något viktigt beslut. Då räcker det oftast att en av dem undersöker de olika möjligheterna och tar fram ett beslutsunderlag.

– Sen går det snabbt att fatta beslut. Vi litar helt enkelt på att den andra satt sig in i frågan så bra som möjligt. Hade vi inte haft den inställningen hade vi nog inte ens haft en första kollektion klar vid det här laget, säger Ida.

Anna och Ida har svårt att se nackdelar med upplägget att arbeta heltid och driva eget vid sidan av.

– Men det är viktigt att lägga upp en rimlig ambitionsnivå utifrån den mängden tid vi har. Vi har oerhört mycket idéer och visioner! säger Ida.

 Fördelarna är desto fler:

– Den största är att vi inte behöver oroa oss för det ekonomiska vad gäller vårt privatliv. Det innebär dessutom att vi kan fatta de besluten vi vill och känner är rätt för bolagets och varumärkets utveckling istället för det som ger de snabbaste pengarna, säger Anna.

Nu när företaget går så bra har dock Anna precis sagt upp sig från sitt tidigare jobb och kommer att jobba deltid med skobolaget vid sidan om en annan anställning. Men Ida tänker än så länge jobba kvar.

– Jag trivs oerhört bra på mitt jobb så vi får se hur framtiden blir. Ett naturligt steg vore nog att anställa någon framöver. Vi får ofta ansökningar från unga, duktiga tjejer som gillar vårt varumärke så vi kanske får anledning att gå igenom den mappen snart, säger Ida.

Sugen på att starta eget?
Här är Annas och Idas tips:

  • Om du är sugen, så gör det bara!
  • Man behöver inte uppfinna hjulet, oftast räcker det med att göra något som redan finns men lite bättre i någon aspekt.
  • Gör det tillsammans med någon
  • Helst någon som har samma arbetsmoral som du själv. Dubbel glädje när det går bra och någon att deppa tillsammans med vid motgångar.
  • Bestäm hur mycket pengar du vill satsa – och håll dig till det
  • Anna och Ida har hela tiden haft inställningen att de pengarna de investerar i bolaget är lärpengar.

– Skulle vår idé inte flyga är det värsta som kan hända att vi sitter på ett lager skor att bli av med. Att utbilda sig till de lärdomar vi har fått tror vi för det första inte ens går – men oavsett hade det också kostat pengar.