Pär, Ewa och Bengt Thomaeus förverkligade drömmen om en vingård i Toscana. Foto: Annik Rådlund

De förverkligade drömmen om en vingård i Toscana

Redaktionen

Publicerades: 9 mars, 2017

De har alltid tyckt om att resa i Italien och de älskar landets mat och vin. För tre år sedan bestämde sig Ewa och Bengt Thomaeus för att ta intresset på allvar och köpte en egen vingård i Toscana.

Mitt i Toscana på 600 meters höjd i den lilla byn Volterra ligger familjen Thomaeus vingård Tenuta Monte Rosola. Utsikten från gården är fantastisk och de böljande kullarna är täckta med vindruvsstockar och olivträd.

– Vi besökte 32 olika vingårdar innan vi hittade den här som kändes rätt för oss, berättar Bengt Thomaeus.

Han har varit en entreprenör i många år och kände att han ville satsa på något som kunde flätas samman med deras liv, intresse och livsstil. TrotsDruvorw att de inte hade några tidigare erfarenheter av vinproduktion så blomstrar affärerna idag och de storsatsar på en ny byggnation av landets modernaste produktionsanläggning.

När Thomaeus tog över vingården så var det nästan skördetid. De hade inte några tidigare erfarenheter av vinproduktion men som tur var så valde de som arbetat på gården att vara kvar.

– Så det var liksom bara att hänga på, säger Bengt med ett skratt.

De hade inte så mycket praktisk kunskap i skörd och beredning innan de köpte gården och fick lära sig allt eftersom. Den prisbelönte vinmakaren Alberto Antonini och agronomen och vinmakaren Michele Senesi som arbetat för Monte Rosola sedan 2008 har varit till en ovärderlig hjälp för dem.

Gårdens viner har fått många utmärkelser från bland annat Catavinum, Decanter och Concours Mondial de Bruxelles. Det är i huvudsak blå druvor som odlas och halva odlingen består av Sangiovese och resterade av Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz. De arbetar för att göra riktigt högkvalitativa viner, något som kallas för ”Super-Tuscan”, det vill säga den bästa kvalitén från Toscana.

Vinprovningw

De bygger även en större olivoljepress för egen framställning av högkvalitativ kallpressad olivolja och det är en gammal lokal olivträdssort som planteras på ägorna.

Familjen har väldigt många projekt på gång tillsammans med barnen Åsa, Pär och Erik Thomaeus som är engagerade i både framställning, marknadsföring och försäljning. I framtiden kommer de att sälja picknickkorgar med vin från Monte Rosola och andra godsaker från lokala vintappwproducenter till dem som vill se vinodlingar på nära håll, cykla eller promenera på sluttningarna och njuta av landskapet

Familjen har fått ett helt annat liv efter att de köpte gården och de är nöjda att de vågade ta steget. På gården får de ständigt besök från både när och fjärran, många är nyfikna på det nya bygget.

Barnen pendlar mellan Sverige och Italien och deras familjer kommer med till gården under loven. Ewa och Bengt har kvar sin villa i Sverige så de pendlar också mellan de två hemmen beroende på säsong. Ewa tycker att de har blivit väl mottagna i den italienska byn.

– Man får vara lite open minded om man bor utomlands, man kan inte gå och reta sig på folk. Om man lär sig grunderna i ett land, hur man bemöter folk och genom att försöka prata italienska då klarar vi oss bra.

– Det är också tillräckligt litet för att folk ska känna igen en här, förklarar Pär. Han berättar att stadens borgmästare är väldigt glad för deras engagemang i området.

– Det här ger både arbetstillfällen till lokalborna och stärker Volterrra som vindestination.

Text och foto: Annika Rådlund
www.hotellorestaurang.se