<![CDATA[Lisa Burden och Susanna Lindelöv-Frisk.]]>

De förverkligade drömmen om ett hundkafé

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 18 december, 2017

De sa hej då till sina gamla jobb för att uppfylla en dröm vid 62 – ett kafé med både två- och fyrbenta stamgäster.
– Vi har ingen plan B, säger Lisa Burden och Susanna Lindelöv-Frisk.

Ljudet av tassar och doften av nybakat präglar atmosfären på hundkaféet Flickorna på Färjenäs i Göteborg. I huset, som byggdes 1894, har det drivits kafé sedan 1906. Sedan förra året i regi av Lisa Burden och Susanna Lindelöv-Frisk.

Det blev snabbt en mysig mötesplats för alla som gillar hundar. Bara i närområdet bor 600 hundar!

LÄS OCKSÅ: Starta en bisyssla och behåll tryggheten

– För många är hunden en familjemedlem som man självklart inte vill lämna utanför, säger Lisa. Hos oss är alla välkomna!

På menyn för tvåbenta gäster står allt från köttbullemackor till morotskaka och Afternoon tea. Alla hundar bjuds på hemlagade köttbullar och hembakade hundkex.

– Det går inte att smita förbi med hunden här utanför längre, berättar en gäst. Hunden drar i kopplet och vill in!

Kalla och Evert fikar.

Kalla och Evert fikar.

Modet att satsa på något nytt väcktes under en resa till Paris för ett par år sedan.

– Hotellet hade en katt som med sin närvaro styrde hela receptionen. Han satt i soffan och var liksom kung. Vi tänkte: Om den här tvåkilosklumpen med sin attityd kan styra ett flott hotell så kan vi också!

Redan första morgonen kläcktes idén till ett kafé där hundar är välkomna. Några tretimmarsfrukostar senare var både affärsplan och företagsnamn klart.

– Vi skrev på servetter, det är ju klassiskt. Hotellet hette Castille de Paris och katten hette Elliott. Vårt nystartade företag heter Castelliot AB!

Ett och annat ögonbryn höjdes i vänkretsen inför nyheten om att Lisa sagt upp sig från sitt jobb som näringspolitisk rådgivare på Svensk Handel och att Susanna tagit tjänstledigt från sin tjänst som gymnasielärare – för att ta över ett kafé och välkomna hundar bland gästerna.

– När man sadlar om och tänker nytt vid 62 så tror alla att man ska pensionera sig, säger Lisa. Vi har ingen plan B. Men vi har fått mycket positiv uppmuntran också.

Drömmen om att skapa något tillsammans har Lisa och Susanna delat en längre tid.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med ditt café

– Vi har 56 års vänskap i ryggen, vi har en massa olika erfarenheter och vi älskar hundar. Åldern är en styrka i sig. Man kommer till en punkt i livet där man vill utveckla sig själv och komma vidare. Det är fantastiskt att få brinna så för något och ta eget ansvar fullt ut. Vi har varit trygghetsnarkomaner så länge och kommer inte att bli rika på det här. Men att få förverkliga en dröm är en mycket starkare kraft än oron över det som står i det orangea kuvertet.

Hundens bästa vän är ledord hos ”Flickorna på Färjenäs”. Liksom Krav-märkt, närproducerat och hembakat. En portion catering är redan igång. Säkert blir det föredragskvällar med hundtema framöver, kanske after work, födelsedagsfiranden …

– Vi har tusen idéer, säger Lisa. Men vi tar ett steg i taget. Kanske blir det ett hundpensionat här så småningom.

Text och foto: KICKI LIND

  • Namn: Lisa Burden och Susann Lindelöf Frisk.
  • Ålder: 63 år.
  • Bor: Göteborg.
  • Gör: Driver hundkafé tillsammans.
  • Läs mer: flickornapafarjenas.se