<![CDATA[Fotograf: Magnus Liam Karlsson ]]>

De jobbar och lever ihop: ”De första åren var knepiga”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 december, 2016

Hur är det egentligen att både jobba och leva ihop? Det vet Anna Sandler och Martin Olczak som har gjort det i snart 20 år. Här delar de med sig av erfarenheter och råd.

Bokaktuella Anna Sandler och Martin Olczak har hittat ett vinnande koncept.

Anna illustrerar och Martin författar barnböcker om Jack där femte boken ”Vampyrer på Sergels Torg” (Rabén & Sjögren) nu är utgiven.
– Vi har arbetat tillsammans i snart 20 år. De första åren var rätt knepiga och emellanåt rök vi ihop. Om någon kommenterade ett ordval till exempel. Eller hade åsikter om en färgnyans – då kunde fikabröd och suddgummin flyga kors och tvärs genom rummet, säger de.

Numera är det tvärtom.
– Vi tjatar snarast på varandra för att få så många synpunkter som möjligt. Inga wienerbröd har kastats på många år.

De har en gemensam ateljé ett stenkast från lägenheten, där de arbetar. Familjelivet med två söner fokuserar de på hemma.
– Ateljén är nog en förutsättning. Numera är vi riktigt bra på att hålla isär de två rollerna. Det var knepigare innan vi hade barn. Då jobbade man dygnet runt ibland. Nu får arbetsdagen ett tydligt och abrupt slut när man rusar iväg klockan 15.57 för att hämta på dagis.

Det blir ofta författarbesök på skolor och bibliotek, men det är Martins uppgift.
– Han är mer av en pratig teaterapa, så det har fallit sig naturligt, säger Anna.

Under den kreativa processen är uppdelningen enkel – Anna illustrerar och Martin skriver.
– Men det är i mötet mellan ord och bild som böckernas magi uppstår. Så har det alltid varit. Våra texter och illustrationer växer fram parallellt, triggar varandra, påverkar varandra. Då får berättelserna och karaktärerna liv och trovärdighet. Det låter nästan lite klyschigt, men det är verkligen så, säger de.

Företagen driver ni i varsin enskild firma. Men hur löser ni det affärsmässiga sinsemellan?
– Vi lägger ungefär 99,9 procent av vår tid och kraft på den konstnärliga biten. Den där sista promillen fixar vi alltid tillsammans. I sista sekunden.

Vilket tips ger ni andra par som vill driva företag ihop eller har gemensamma uppdrag?
– Se till att träffa andra människor ibland!