Sthlm Signs satsar på sitt hantverk.

De skyltar med sitt hantverk

Samuel Karlsson

Publicerades: 22 maj, 2018

De blåste liv i ett utrotningshotat hantverk. Här berättar de själva om tankarna bakom Sthlm Signs.

”Min vän Henrik kommer från design- och byråvärlden medan jag kommer från grafiska sektorn. Det vi har gemensamt är att vi jobbat med färg och typografi i alla år, säger Pontus Rasmusson.

För tre år sedan stötte jag på sign painting på internet och blev helt förbryllad över hur jag kunde ha missat det här! Sign painting är en utdöd hantverkstradition där man målar allt från skyltar till väggar och skyltfönster för hand. Det handlar om att skapa ett meddelande om någons verksamhet. När man började skriva ut på vinyl 1981-1982 försvann det här hantverket över en natt.

Det vi ville visa när vi startade Sthlm Signs är att det händer något extra när man målar för hand på riktigt. Estetiken blir annorlunda.

Det måste inte betyda att man gör allt för hand. Vi gör även förpackningsdesign och då kanske vi gör logotypen för hand, som sedan vektoriseras för att användas digitalt. Men det är när de här två världarna möts som det blir väldigt bra.

Och det finns saker som man inte kan göra digitalt (fake, som vi kallar det). Som effekten man får när man lägger på riktigt bladguld, som används mycket i till exempel skyltar för franska bistron. Olika länder har sin egen estetik. Våra kunder är oftast affärer, restauranger och barberare.

Än så länge driver vi var sin enskild firma under gemensamt namn, men tanken är att starta ett gemensamt AB snart. Vi ser ljust på framtiden!

Berättat för YASEMIN BAYRAMOGLU


Företag: Sthlm Signs. Drivs av: Pontus
Rasmusson och Henrik Lindqvist.
Plats: Stockholm.  Startades: 2016.
Läs mer:
sthlmsigns.se.