<![CDATA[]]>

De stoppar betalningar till blufföretag

Publicerades: 29 september, 2015

Har du koll på vem som står bakom företaget som du betalar för en produkt eller tjänst? Kanske är det till och med första gången du hör talas om betalningsmottagaren när du får en plötslig faktura? Nu finns en tjänst som skyddar dig från att bli lurad.

Jone Sølvik

Jone Sølvik

Länsdelen.se, Svenska Företagsregistret och Workservice Sverige är exempel på företag som har hamnat på Svensk Handels varningslista de senaste veckorna.

De beskrivs som företag med oseriösa försäljningsmetoder och enligt Brottsförebyggande rådet gjordes över 14 000 polisanmälningar om bluffakturor ifjol – en ökning med 21 procent jämför med året innan.

Läs mer om hur du hanterar bluffakturor här!

Det här är också spelplanen för Helsingsborgsbolaget Inyett som säljer betalkontroller för säkra affärer. De har utvecklat en tjänst för att stoppa betalningar till bland annat bluffbolag.

– Det är vanligt att våra kunder får indikation om att leverantörer man betalar till saknar F-skatt, och det är inte ovanligt att leverantörer har skulder hos Kronofogden. Tyvärr är också dubbelbetalningar ett stort problem i landet, säger företagets VD Jone Sølvik, och fortsätter:

– Jag tror att mindre företag som är i en tillväxtfas har svårt att hålla koll på alla transaktioner och inköp. Fokus är på tillväxt och kanske inte alltid på leverantörer, betalningar och processer och rutiner kring just ekonomisk internkontroll.

Genom Inyetts tjänst kan deras kunder snabbt få reda på om betalningsmottagaren är seriös eller inte. När Inyetts kund genomför en betalning får Inyett en kopia av transaktionen och inom en minut har betalningsmottagaren kontrollerats mot en databas och kunden kan välja att genomföra eller stoppa betalningen.

– Om man känner sig bedragen eller vilseledd ska man inte vara rädd att bestrida fakturan. Då kan betalningsmottagaren inte ta den vidare till inkasso.

Det är jätteviktigt att inte bara lägga undan en faktura som man tycker inte stämmer, säger Jøne Solvik.

– Jag träffade till exempel en småföretagare som behövde en ny webbplats och efter uppdraget skickade leverantören en faktura med ett bankkontonummer.

Småföretagaren hade inte kontrollerat att leverantören saknade F-skatt, momsregistrering och organisationsnummer. I praktiken blev det svarta pengar och svårt att dra av momsen.

I dagsläget omsätter Inyett 12,8 miljoner – mer än en fördubbling jämfört med 2014 – och Jøne Solvik siktar på stark tillväxt framöver:

– Vi ska bli ledare inom det här och hjälpa företag både nationellt och internationellt. På 18 månader ska vi trippla omsättningen och vi siktar på en börsnotering inom en relativt snar framtid.

Varför går det så bra för er?
– Tyvärr beror det på att våra kunder behöver vår hjälp. Vi är som hemlarmet för ekonomiavdelningens betalningar. När något går fel får man veta det direkt och kan agera. Våra kunder uppskattar att alltid ligga steget före.

Läs mer om hur du hanterar bluffakturor här!