<![CDATA[]]>

Deras galna affärsidé: Spela Pokémon Go – åt andra

Caroline Engvall

Publicerades: 12 augusti, 2016

Pokémon Go är sommarens mesta innespel. Jacob Kihlbaum och Anders Åberg har gjort ett företag av att annonsera efter professionella pokéwalkers. 

Fånga Pokémons. Lägga ut lures. Gå flera mil per dag för att kläcka ägg. Att vara professionell pokéwalker är en företagsidé Jacob Kihlbaum, 28, och Anders Åberg, 25, har gjort verklighet av.

De är två barndomskompisar som sedan några år tillbaka driver sajten hittahundvakt.se vid sidan av sina studier och jobb.

Över ett telefonsamtal med Jacob berättade Anders att hans klasskompis på Hyper Island var Sveriges första Pokémon-rastare. Personen hade gjort business av att hjälpa andra Pokémon Go-spelare att komma framåt i det galet populära spelet.
– Först skrattade vi lite åt det, men sedan tänkte jag att vår sida hittahundvakt.se skulle passa utmärkt för samma ändamål – fast för Pokémon. Därefter tog det knappt en minut innan vi sa att vi skulle sätta upp en sådan sida, säger Jacob Kihlbaum.

Eftersom hittahundvakt.se har samma funktioner var hittapokewalker.se online samma kväll. Hittills har de haft ett trettiotal annonser utan någon marknadsföring och ”bra med trafik på sidan”.
– Vi har mött många garv, följt av entusiasm. Vissa tycker det är briljant, medan andra kanske följer upp sitt skratt med höjda ögonbryn när de hör om vår idé, säger Jacob Kihlbaum.

Lovisa är professionell Pokemon Go

Lovisa Gärde är professionell pokéwalker.

En av deras annonsörer är den professionella pokéwalkern Lovisa Gärde. Hon tar mellan 50 och 100 kronor, beroende på hur uppdraget ser ut.

De som efterfrågar hennes tjänster är Pokémonspelare som snabbt vill boosta sina profiler eller tävla mot sina vänner och hon har inte märkt av någon typisk åldersgrupp eller kön bland de som hör av sig.
– De flesta hör av sig om hjälp med att kläcka sina ägg eller att ta hand om deras profiler medan de jobbar eller reser. Lite som en hundvakt, fast för Pokémons, säger Lovisa Gärde.

Varken Jacob eller Anders har dock blivit sålda på själva spelet.
– Vi gillar nog mer att kläcka idéer än pokémonägg. Däremot är jag som hundägare mer än gärna en pokéwalker åt någon annan när jag ändå är ute och spatserar med jycken. Man måste inte vara inbiten spelare för att hjälpa någon annan beroende på vad som önskas av dig, säger Jacob Kihlbaum.