<![CDATA[Elin Sigrén startade sn egen smyckekollektion.]]>

Från torghandel till Tate Modern

Samuel Karlsson

Uppdaterades: 25 mars, 2019
Publicerades: 19 december, 2017

Hon började i sin pappas garage på Gotland. Nu säljs Sägens smycken på Tate Modern. Här berättar Elin Sigrén om sin resa från torghandeln till de exklusiva butikerna.

”Det började med att jag höll på en hel sommar och experimenterade med att göra smycken i min pappas garage på Gotland. Då jobbade jag som producent i kulturbranschen, men ville prova på något annat.

Jag testade att sälja på marknader och till vänner och bekanta och märkte att det fanns ett intresse för mina smycken. Jag hoppade av från mitt jobb och gav mig själv sex månader att se om det gick att leva på.

Redan från start har jag kunnat försörja mig på min verksamhet. Har jag behövt få in pengar har jag åkt till någon extra mässa för att sälja.

Sedan dess har vi växt i långsam takt. Nu har vi kommit så långt att vi finns på Tate Modern i London och återförsäljarna kommer till oss för att få sälja våra smycken. Ett genombrott var när vi var med på Formex första gången 2010. Vi fick 30 nya butiker på den mässan.

Kunderna gillar att vi använder kända porslinsmönster som de har en personlig relation till.

Jag har flera gånger funderat på om det är värt allt slit. Jag kom till ett vägskäl när jag blev tvungen att välja att växa eller lägga ner.

Jag fick en stororder och valde att satsa och flyttade till en större lokal. Det var det bästa beslut jag tagit. Nu har jag den roligaste delen kvar. Nu vill jag njuta av företagandet på en ny nivå. Men förutsättningen har varit att leva med en helt jämställd partner.”

Företag: Sägen AB.
Drivs av: Elin Sigrén.
Plats: Malmö.
Startades: 2010.
Läs mer: sagensweden.se.