<![CDATA[]]>

Grattis, David-finalister!

Redaktionen

Publicerades: 28 september, 2011

Efter en lång tid av nomineringar till Driva Egets David-mot-Goliat-pris har fyra finalister utsetts: Arbrå Ångbageri, Satvision Scandinavia, 100% Östersund och Nykvist Skogs. Vinnaren utnämns på Driva Eget-mässan den 6 oktober.

Läsarna har tidigare i år skickat in närmare 100 förslag till pristagare. Bland dessa har Driva Eget nominerat de småföretagare som finns under rubrikerna här till höger, och som tidigare presenterats både i tidningen och på nätet.

– Det har kommit oerhört många bra förslag, och egentligen skulle vi vilja ha med alla de nominerade till finalen. Men nu har vi tagit fram fyra finalister som verkligen passar in på benämningen David mot Goliat, säger Driva Egets chefredaktör Anders Andersson.

Alla fyra finalister är småföretagare som på ett eller annat sätt har lyckats ta marknadsandelar av storföretagen genom att utnyttja sin litenhet. De är, utan inbördes ordning:

  • Arbrå Ångbageri AB
  • Nykvist Skogs AB
  • Satvision Scandinavia
  • 100% Östersund

Petra Abrahamsson på Arbrå Ångbageri är en av finalisterna som kommer till Eget Företag-mässan och tävlar om vinsten:
– Vi har gett upp kampen om att slåss med Annas pepparkakor på Ica och Coop. Nu satsar vi på kvalitet och finns med våra burkar på konferenser och hotell. Vi har gått från marknaden i Rättvik till Sheraton.

Även Pär Skinnargård på Nykvists Skogs AB är en av dem som förtjänar sin plats som finalist:
– Vi känner trycket från de stora konkurrenterna. De använder ibland tuffa metoder på oss, och har försökt anställa oss. Men vi vill kämpa vidare som små, och det går bra.

Och Jakob Alsaidaly på Satvision har på flera sätt visat att han kan slåss mot de stora. Nu tvingas jätten NetOnNet sluta sälja Dreambox, som är hans främsta produkt.
– Många tror att det är en stor organisation bakom men jag gör allt själv. Jag svarar på frågor, fixar reklamationer, importerar och skickar varor och sköter ekonomi, säger han.

För Henrik Sekander på 100% Östersund är glädjen stor. Han har redan fått in nyheten att de är en av de nominerade – och numera en av finalisterna – till flera tidningar, sajter och radiostationer.
– Det roliga är att när vår förra konkurrent på gratistidningsmarknaden gick i konkurs så var Goliat i vår bransch tvungen att starta en egen gratistidning för att konkurrera med oss. På den tiden omsatte vi några miljoner och de hundratals, säger han med ett skratt.

Vilken av dessa fyra som vinner har juryn, med representanter för Driva Eget och sponsorerna Almi Företagspartner och Fortnox, ännu inte bestämt. Vinnaren får inget veta i förväg – inte förrän vid prisutdelningen på mässan Eget Företag kl 14.45 den 6/10.

Alla läsare är varmt välkomna att delta vid prisutdelningen. Driva Eget är även med på mässan med monter och seminarier. Program och fribiljetter finns på www.egetforetag.se.