De anställda på No19 tränar tillsammans.

Här tränar personalen ihop på arbetstid

Samuel Karlsson

Publicerades: 16 september, 2018

All personal på salongen No19 i Alingsås får träna en timme i veckan på arbetstid. Det har lett till färre sjukskrivningar, piggare medarbetare och bättre sammanhållning.

 Torsdagsmorgnar klockan åtta samlas alla av de anställda på No19 som vill på den närliggande träningsanläggningen Endorfin. Framför dem väntar en timmes tuff träning – som de får betalt för.

Idén föddes för tre år sedan. Några i personalstyrkan gick redan på samma gym, och tyckte det vore roligt att dra dit fler kollegor för att träna tillsammans. Fördelarna med upplägget har visat sig vara flera, berättar Carina Nyberg som äger salongen ihop med Marie Langwagen.
– Vi har få anställda som har ont och de är sällan sjukskrivna, jag tror att träningen är till god hjälp där. Är man glad, pigg, alert och tycker om sitt jobb utstrålar man också det till kunden. Dessutom bygger det en sammanhållning.

Timmen kostar salongen tusen kronor per gång, sedan tillkommer lönekostnader. Det blir i snitt mellan sex- och sjutusen kronor per person och år för de som tränar, berättar Carina.

– Jämfört med om någon skulle bli sjukskriven är det ju ingenting. Dessutom får vi mycket som inte kan mätas i pengar men i glädje och teambuilding. Trivs man på sitt jobb och känner att här vill jag vara ser också våra kunder det, och det blir en härlig stämning på salongen. Man måste börja i det lilla för att det ska synas i det stora.

Hälften kommer till träningen

Drygt hälften av det anställda brukar dyka upp på passen i dagsläget.
– De som väljer att inte vara med kanske inte fixar att träna på morgonen, men är ändå nyfikna och intresserade. Det är inte så att det blir två läger, utan alla som redan är med bara väntar på att resten ska hänga på.

Träningen har också lett till att de anställda anmält sig till olika lopp gemensamt, som Vårruset, Göteborgsvarvet, Midnattsloppet, Toughest och Mudrun.

– Det blir ringar på vattnet av den här lilla timmen. Jag kan gå till mig själv, det är den tuffaste träningen jag har på hela veckan och den inspirerar mig till att träna mer.

 En av de personliga tränare som frisörerna på salongen No19 tränar med är Jonna Albrektsson. Enligt henne är det en god investering att som företag hjälpa sin personal att träna.
– Forskning visar att människor som tränar aktivt och rör på sig har lägre sjukskrivningsgrad eftersom de mår bättre och har mindre skador. Så även rent ekonomiskt är det lönsamt för företaget.

Alla människor behöver röra på sig

Speciellt är det bra att göra som No19 och boka in en träningstimme, menar Jonna.
– Ofta ger företag en friskvårdspeng, men det som är klurigt med träning är ofta att planera in och prioritera den. Finns det då en tid bokad brukar det vara lättare att träningen blir av.

För, alla människor behöver röra på sig, slår hon fast.
– Det behöver inte vara det roligaste du gjort – bara du gör någonting. Du borstar ju tänderna utan att det är jättekul för att du ska må bra. Oftast gäller det att hitta sin egen drivkraft, till exempel märker man ganska fort att man orkar lite mer i vardagen. Dessutom slipper man bli skadad och utsliten av sitt arbete.