<![CDATA[]]>

Högtryck hos jordgubbsodlarna

Camilla Björkman

Publicerades: 10 juni, 2011

Strax före midsommar är affärerna som bäst för Sveriges jordgubbsodlare. Men mycket ska klaffa och för Tor Nyberg i Ödeshög har det varit kämpiga dagar med ösregn. ”Vi är väldigt oroliga”, säger han.

Nu är det högtryck på Sveriges jordgubbsodlare. Det varma vädret har gjort att gubbarna mognat till sig och börjar bli redo att säljas.

För odlarna är utmaningen att få skörden klar till midsommar. Då är svenska jordgubbar som mest eftertraktade och det mindre utbudet gör att priset är högre. Odlarna kan få ut runt 45 kronor litern – sedan sjunker priset med 5 till 10 kronor. Helst vill man sälja som mest nu.

Men det är mycket som ska klaffa för att skörden ska bli klar – vädret är det som är mest kritiskt. Hos jordgubbsodlaren Tor Nyberg, som driver Väversunda Bärodling i Ödeshög tillsammans med Inger Bjugard, har regnet öst ner de senaste dagarna.

– Vi är väldigt oroliga. Från igår till idag regnade det 63 millimeter, säger han.

Han har precis varit och tittat till skörden och är på väg att köra iväg och sälja de gubbar som de senaste dagarna gett.

– Det hade torkat upp lite grann på fältet. Kvalitén är bra så jag tror ändå att det kommer att ordna sig.

Årets skörd är ändå god, menar han, och har kommit ovanligt tidigt. Under året har Tor och Inger köpt humlor och hyrt in bin för pollinering av bären, vilket gör dem större och saftigare. Läget på en sluttning minskar risken för frost, vilket skulle slagit hårt mot jordgubbsplantorna.

Nu hoppas Tor på god försäljning. Slutar regnet bara upp väntar han sig en bra sommar:

– Priset är som bäst nu och vi kommer att ha en hög daglig skörd de närmaste två veckorna. Jag är ändå vid gott mod.