Åsa Bark statsade på butik med sexhjälpmedel. Foto: Kent Eng

Homeparty blev imperium för sexleksaker

Redaktionen

Publicerades: 2 januari, 2018

Som 17-åring gick Åsa Bark på ett homeparty för sexleksaker. Åsa insåg att det fanns potential i branschen. Idag driver hon ett helt imperium.

För Åsa Bark har det blivit något av en livsuppgift att hjälpa människor till ett bättre sexliv, oavsett om man är singel, pensionär eller trött småbarnsförälder.

– Alla har rätt till ett bra sexliv, konstaterar hon.

För Åsa var det en insikt som växte fram när hon gick på sitt livs första sexparty.

LÄS OCKSÅ: Från torghandel till Tate Modern

– Hon som höll i homepartyt kunde inte ge några råd över huvud taget, och det kändes bara sunkigt, minns Åsa.

Då jobbade Åsa som förskolelärare, och trivdes med det.

– Men, kvinnan som höll i sexpartyt hade berättat vad hon kunde tjäna en kväll på att sälja sexleksaker. Jag tänkte att om hon – som var så oproffsig – kunde tjäna så mycket, då skulle jag kunna tjäna ännu mer.

Så på sin 18-årsdag gav Åsa sig också in i homeparty-branschen. Men, det fanns en stor skillnad. Åsa såg till att läsa på om produkterna hon sålde, och hon tog också reda på information och fakta om mäns och kvinnors sexualitet.

rsäljningen gick rakt uppåt. Och, några år senare insåg Åsa att det fanns ännu mer att göra på området. Hon bestämde sig för att starta egen butik och skaffade sig en lokal centralt belägen i Trollhättan 2005. Den första dagen kom det 110 kunder till hennes More than love. Och ryktet om Åsas butik spred sig, utan att hon behövde annonsera.

Idag driver Åsa tre More than love-butiker runt om i Västsverige och i kedjan ryms också hemförsäljning. De 60 medarbetarna får utbildning och Åsa samarbetar med både gynekologer och urologer i trakten.

LÄS OCKSÅ: Hennes träskedar säljer som smör i Hollywood

– Ett bra sexliv handlar om hälsa. Numera säljer till och med apoteken sexhjälpmedel, och för vår del är det viktigt att vara professionella och uppdaterade med den senaste forskningen, konstaterar Åsa.

För Åsas och medarbetarnas del kan det ibland bli lite av ett detektivarbete för att få fram vad kunden är ute efter. Att prata om sex är som bekant inte det lättaste.

– Ibland tar det tid, det kan krävas många frågor för att kunna ringa in vad kunden egentligen vill köpa.

Å andra sidan händer det ofta att Åsa och de andra som jobbar på More than love får positiv feedback från nöjda kunder.

– Häromdagen kom en kvinna in med en stor blombukett. Hon var så tacksam, och berättade att hon fått ett helt nytt liv, tack vare oss. Då känns det värt allt slit, säger Åsa.

4 råd till dig som vill starta eget inom sextillbehörsbranschen

• Var påläst och håll dig uppdaterad vad gäller den senaste forskningen inom sexologi.

• Bemöt kunderna med respekt och ha förståelse för att många kan uppleva det pinsamt att prata om sexualitet.

• Kontakta urologer och gynekologer och hör efter om ni kan samarbeta.

• Se till att ha rent och fräscht, sexbranschen har ett solkigt rykte, då gäller det att vara professionell och vända det ryktet.

• Välj om möjligt en centralt belägen lokal, en lokal på en skum bakgata känns bara suspekt.

Kom igång med home-parties, så här gör du!

Tänk professionalitet men med personlighet. Läs på om produkterna du säljer, vem passar de för, vad passar de till, när passar de? Se till att ge kunderna det där ”lilla extra” i form av goda råd eller tips.

Tänk på att branschen har haft ett dåligt rykte, se till att dina produkter är fräscha.

Text: Anna-Maria Stawreberg