Kläder, rengöring, smycken och väskor. Stina Gunnarsson gör allt i trä.

Hon har trä som affärsidé

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 3 januari, 2019

Allt som vi gör i plast kan vi göra i trä i stället, menar formgivaren och maskiningenjören Stina Gunnarsson. Hon ligger helt rätt i tiden. Här berättar hon själv om resan med Just Wood.

”Det började egentligen i träslöjden. Jag hade en lärare som gav mig stor frihet och jag fick utveckla mina egna projekt. Jag visste tidigt att jag ville jobba med möbler och valde maskiningenjörsutbildningen i Linköping med inriktning mot trä.
Men efter att ha jobbat i Tranås med möbler i flera år ville jag tillbaka till Linköping. Jag fick jobb på universitetet, men ville få utlopp för min egen kreativitet så jag startade Just wood.

LÄS OCKSÅ: VEM SKA STÅ FÖR SJÄLVRISKEN?

Jag började med att göra laserskurna smycken. Men nu har jag utökat sortimentet och säljer även kläder i träfibrer, väskor i kork, tvålar och smycken av kol och smycken i bärnsten. Allt kommer från skogen!
Jag gillar att vara folkbildande – att visa allt som man kan göra med trä. Sveriges landyta består ju till 70 procent av skog och vi borde utnyttja de resurser som vi har.
Att göra kläder av tencel, träfiber, har man kunnat göra ganska länge. Men det händer så mycket nu. Forskare på KTH har lyckats framställa transparent trä till exempel. Det går att använda trä till allt som vi idag gör av plast – allt!

Nu händer det mycket i företaget. Jag fick många nya återförsäljare på Formex-mässan och har nästan svårt att hinna med leveranserna. Så nu har jag kontaktat fler tillverkare. Dessutom håller jag på att ombilda till AB för att kunna ta in en person till i företaget. Det kommer bli jättebra!