<![CDATA[Han köpte sin nya karriär på Blocket. Foto: Getty Images]]>

"Jag köpte mitt glasögonföretag på Blocket"

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 15 juni, 2017

Han ville göra något annat än jobba som försäljningschef och upptäckte en ny karriärmöjlighet på Blocket. Här berättar Mattias Nilsson om sin resa för att starta glasögontillverkning.

Jag var trött på mitt jobb som försäljningschef och hade alltid känt att jag någon gång vill driva något eget. Men jag insåg att jag är bra på att utveckla saker, inte att komma på den där superidén, så jag letade efter företag som var till salu och efter lokaler. På Blockets sida med lokaler såg jag rubriken Solglasögon. Det väckte min nyfikenhet.

Det visade sig att han som startat företaget gått in i väggen. Han gjorde solglasögon i trä. Jag har aldrig jobbat i trä på det viset, men jag hade ju tio par solglasögon i hallen … Jag kände direkt att det här var min chans!

Jag sa upp mig från jobbet i höstas, men slutade vid nyår. Jag fick 1–1,5 dags genomgång av tidigare ägaren för hur man gör glasögonbågar i trä. Jag var aldrig någon fena i träslöjden, men gillar att lära mig saker. Det tog två månader innan jag hade gjort ett par bågar som jag var nöjd med. Nu tar det kanske en timme effektiv tid per par.

Bågarna gör jag av spillträ från en trävarufabrik. Jag har flyttat maskinerna till en miljö där andra kreativa personer jobbar med sina företag.

Det är lätt att ge sig in i glasögonbranschen, men svårt att etablera sig där. De stora optikerkedjorna är väldigt dominerande. Nu säljs mina bågar hos bland i Naturkompaniets flaggskeppsbutik och i klädaffärer.

Jag har inte ångrat mig en sekund! Det är så roligt och det händer kul saker runtomkring. Jag har fått andra uppdrag också och njuter av att sitta i en kreativ miljö. Det här får jag styra på ett helt annat sätt än när jag var säljare.

BERÄTTAT FÖR YASEMIN BAYRAMOGLU