<![CDATA[]]>

Life science och loppis vann företagarpris

Camilla Björkman

Publicerades: 12 juni, 2012

När priset för Årets Företagare i Stockholms län delades ut på måndagskvällen vann life science-företaget BioThema AB. På andra plats kom Stockholmsmarknader AB som du träffar i juninumret av Driva Eget.

Bakom företaget BioThema står Arne och Ulrika Lundin. De har utvecklat en metod som gör det möjligt att mäta liv i alla levande celler och som kan användas i allt från att upptäcka urinvägsinfektioner till inom livsmedelsindustrin och städbranschen världen över.

Allt började i parets villa på Dalarö där de från början bedrev konsultverksamhet samtidigt som de forskade vid Karolinska Institutet. 1995 startade de egen produktion och 2001 anställde de sina första medarbetare.

Idag driver de företaget med 10 anställda och med kunder inom bland annat läkemedels- och livsmedelsindustrin. Omsättningen är cirka 10 miljoner och av dessa står exportintäkter för 90 procent.

– Vi har valt att satsa på en teknik som har mängd användningsområden. Dessutom har vi hela tiden vuxit organiskt av eget kapital. Vi har heller inga lån och inget kapital utanför familjen, vilket är ovanligt för ett bioteknikföretag, säger Arne Lundin till Företagarna Stockholms län som delar ut priset.

Paret får nu representera regionen i riksfinalen av Årets Företagare som äger rum i november.

På andra plats kom Maria Wiberg och Emma Perning som driver Stockholmsmarknader AB, vars affärsidé är att organisera loppmarknader i Stockholm med omnejd.

– Vi har satsat på att göra loppis i storstan folkligt. För 20 år sedan hade det en fattigstämpel, idag har det blivit en folkfest, säger Maria Wiberg till Driva Eget.

I nästa nummer av Driva Eget träffar du de två loppisentreprenörerna i vårt stora tema om företagartrender.

Maria Wiberg och Emma Perning, Stockholmsmarknader AB. Bild: Företagarna Stockholms län.