<![CDATA[]]>

Så återhämtar du dig efter en motgång

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 23 september, 2016

Baam! Ibland kan motgångar komma som ett slag i ansiktet på oss företagare. Så var det för Rickard Folkesson som blev stämd när han startade eget  men vägrade ge upp. Läs hans story och hur han hittade företagarglöden igen.

När Rickard Folkesson startade upp sitt företag Bostadsfotograferna i Sverige AB med två kollegor för fyra år sedan hotades de kort efter start av stämning på miljonbelopp av deras tidigare uppdragsgivare.

Denne hävdade att de hade brutit kontrakt, god affärssed och tagit kunder.
– Det var en riktig käftsmäll. Äntligen hade vi vågat ta steget och startat upp vår egen verksamhet och så ställs vi inför en långdragen process med tingsrätt och jurister. Det blev starten på en känslomässig berg- och dalbana där man ena stunden var hoppfull för att kort därefter gräva ner sig riktigt djupt, säger Rickard.

Anledningen att han och de två kollegorna ville dra sig ur tidigare avtal var en ekonomisk fråga och en lust att driva ett eget, gemensamt bolag.

Tingsrättsförhandlingarna, som pågick under ungefär ett och ett halvt år, slutade med förlikning.

Parterna fick betala sina egna rättegångskostnader och Rickard med kollegor fick betala en summa till den tidigare uppdragsgivaren.
– Så här i efterhand ser jag inte att vi kunde ha gjort något annorlunda. Vi hade inte gjort något fel. Vi ville starta upp och det var i rätt skede att göra det – att gå i bräschen och dra sig ur tidigare avtal. Det känns som att vi har gjort en bra sak för hela vår bransch.

Följderna blev ekonomiska. Rickard med kollegor har kommit ungefär ett år efter ekonomiskt och inte kunnat göra allt i den snabba takt som de hade velat.
– Men hela processen har ändå varit en lärdom, med tingsrätt och förhandlingar. Det har varit nervöst, men dalar och uppgångar i företaget har gjort mig starkare som person, och oss som ledningsgrupp. Vi har lärt oss att det inte heller går att vara för snäll. Hade vi lagt oss platta, hade vi inte varit där vi är idag.

Vilka tips ger du andra företagare som drabbas av motgångar, för att komma igen?
– Vi har varit tre som har bollat idéerna mellan oss, det har stärkt vår relation. Så ventilera med någon och grotta inte ned dig, försök hålla energin uppe även om det ser mörkt ut. Blicka framåt också – ha mål att sträva emot. Nu kan vi fokusera på det vi vill, vi ligger alltså kanske ett år efter i planering och budget, men vi växer hela tiden och blir större. Det hade vi inte gjort om vi hade stannat kvar.