<![CDATA[]]>

Så lyckas du som föreläsare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 15 oktober, 2015

Många vill lyckas som föreläsare. Hos Talarforum, en av världens största talarförmedlingar, vet man vad som biter på publiken. Talaransvarige Fredrik Sjöholm ger här sina bästa tips för att lyckas.

En av de hetaste talarna i Talarforums stora team på över 8 000 föreläsare, utbildare och inspiratörer är Fredrik Reinfeldt. Men du behöver inte vara tidigare statsminister för att lyckas som föreläsare.

Fredrik Sjöholm, som ansvarar för talarna, tycker att du främst ska fundera över ämnet om du tänker dig en ny eller kompletterande karriär som föreläsare.

– Det är viktigt att nå ut till en bred allmänhet. Så utgå från din egen kompetens eller så kan det handla om dig som person. Många duktiga föreläsare hittar vi ute på mässor och event. De har börjat lokalt, på Rotary eller i lokala nätverk, har stuckit ut och är extra bra, säger han.

Fredrik Sjöholm

Fredrik Sjöholm

Ett av hans främsta tips är att börja föreläsa i närområdet. Öva hemma, för vänner, i nätverk och fundera kanske inte så mycket över pengarna de första gångerna.

– Du får erfarenhet istället. Det är svårt att sälja en produkt som inte är färdig.

Ett annat råd är att titta på andra föreläsare som är duktiga och välkända, tipsar Fredrik Sjöholm. Inte kopiera någon annan, men se hur publiken agerar även om det handlar om något annat.

Hur lägger de framgångsrika föreläsarna upp det?
– Och det absolut viktigaste tipset som nästan alla missar är att utvärdera sig själv – eller rättare sagt att publiken gör det. Gör det aldrig ”face to face”, då säger de bara snälla saker. Ge istället ett tomt papper eller frågor med vad som var bra, mindre bra och om det var svåra saker att förstå. Då vågar folk även ge negativ feedback, den positiva får du ändå.
Fredrik Sjöholm menar att det ibland inte handlar om att saker är dåliga, utan att publiken kanske inte förstår.

– Genom utvärderingar kan du lära dig att jobba bort vissa nybörjarmisstag väldigt fort.

Trots att Talarforum har en mängd talare redan finns det fortfarande luckor att fylla.

– Inga ämnen är för smala, är du duktig på scenen finns det alltid en publik, säger Fredrik Sjöholm.

Läs också:

Starta eget som föreläsare – så gör du