<![CDATA[Årets David mot Goliatvinnare heter Stefan Andersson och är VD på företaget Eurospacer i Göteborg.
FOTO THOMAS JOHANSSON]]>

Stefan blev årets David mot Goliat-vinnare!

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 9 november, 2016

Vilken småföretagare i Sverige har det där lilla extra för att utmana branschens jättar? I dag korar Driva Eget årets David mot Goliat-pristagare. 

David mot Goliat-tävling har blivit en tradition för tidningen och sajten Driva Egets läsare. Vi utser en vinnare som har utmanat jättarna på sin marknad antingen genom att knipa marknadsandelar eller genom att tillföra något helt nytt i branschen.

Årets David mot Goliatvinnare heter Stefan Andersson och är VD på företaget Eurospacer i Göteborg. Stefan hittade inspirationen till sin uppfinning Speedies hemma i köket – en äggkartong! Han lånade äggkartongens konstruktion för att ta fram en helt ny typ av distanser, som används när man gjuter betonggrunder.

Nu har han inte bara ökat omsättningen i bolaget i snabb takt utan har även fått patent godkända i både USA och Kina.

Målet är att utmana de stora jättarna på världsmarknaden med ett bättre, snabbare, miljövänligare och mer ergonomiskt sätt att gjuta grunder.
– David mot Goliat-priset betyder jättemycket. Jag har verkligen känt mig som en David som utmanat de stora drakarna på marknaden, säger Stefan och menar att det finns poänger med att vara liten:

– Vi har kunnat röra oss under radarn medan vi utvecklat vår produkt och har kunnat överraska. Vi är ett litet företag i ett litet land, ingen hade kunnat förutspå att detta kunde hända.

Men nu vet konkurrenterna. Och ryktet går att de tittar på hur de ska kunna utmana Stefans produkt.

Något firande kommer Stefan däremot inte hinna med.
– Jag har precis varit på resa i England med västsvenska handelskammaren för att visa upp vår produkt och nu bara rasar det in förfrågningar, säger han nöjt.

Läs mer om Stefan Andersson på Eurospacers

Andrapriset går till Sigmastocks i Göteborg, som tagit fram ett digitalt verktyg som ska kunna omvandla till tidigare fondsparare till direkta aktiesparare – och därmed slippa höga avgifter.

Läs mer om Sigmastocks

Tredjepriset går till Andie Lahdo på ABS Wheels i Arlandastad, som med sin uppfinning gjort det möjligt att montera alla typer av fälgar på alla typer av däck.

Läs mer om Andie Lahdo på ABS Wheels