<![CDATA[Åsa och Andeas Berger Foto: Pernilla Sjöholm]]>

Vändningen kom med en restaurang i Spanien

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 6 november, 2015

Att flytta kan vara ett sätt att börja om på nytt – och få ny energi i företaget. Åsa och Andreas Berger från Uppsala satsade genom att köpa en restaurang i den spanska byn Nerja.

Åsa och Andreas Berger var företagare inom olika branscher när de för fyra år sedan ville satsa på något helt nytt. Andreas jobbade på restaurang och som formgivare men var efter många år rätt trött på reklambranschen.

– Det var kul jobb det också men jag kände mig lite för gammal för att jobba både på krogen och i reklambranschen, säger han.

Åsa är kostekonom i botten och arbetade som frilansande matkreatör, hon tog bland annat fram recept till mattidningar och genomförde kostrådgivningar. Hon trivdes – men ville även hon prova på något nytt.

Efter att ha jobbat under några somrar på vänners restauranger på Möja i Stockholms skärgård och på Fårö på Gotland bestämde de sig – de skulle starta en restaurang.

Men att göra det i hemstaden Uppsala var bökigt – det fanns ingen öppning. Dessutom drömde de om att någon gång flytta till Nerja i Spanien – ett ställe de hade besökt ett par gånger årligen och som alltid fanns med i bakhuvudet.

Via en annons om en restaurang till salu i Nerja hittade de sitt ställe.

– Vi kände verkligen båda två att vi skulle ta den här chansen. Den kanske bara kommer en gång i livet, säger hon.

Tre månader senare öppnade de. Språket kunde de inte men det hjälpte så klart att restaurangens tidigare ägare var svensk-spansk.

I dag tycker Åsa och Andreas att de fått till det perfekta företagarlivet, fast i ett varmt land. Barn och barnbarn, som bor kvar i Sverige, kommer ner och hälsar på.

Arbetsdagarna i Nerja ser annorlunda ut än i Sverige. Nu börjar de med att handla på förmiddagarna och tar också emot någon leverans. Framåt seneftermiddagen börjar de jobba i restaurangen, de första gästerna kommer vid sju. Stängning blir ibland runt elva på kvällen, ibland vid två på natten.

– Det är så livet är numera. Det blir inte alltid som man tror och det är inte lika pålitligt här som i Sverige, leverantörer kommer ibland inte som planerat. Men vi tar saker lite mer som de kommer, säger Andreas och får medhåll av Åsa.

Att flytta till Nerja ingick i en tioårsplan i livet som kan komma att justeras:

– Nu har det snart gått fem år, så nu får vi väl säga att det blir minst tio år här. Vi kör på och det känns inte som att vi kommer att sluta. Vi vet också att Uppsala finns kvar om vi blir mätta på livet här.