<![CDATA[]]>

Världens roligaste affärsidé? Eller sorgligaste?

Ebba Arnborg

Publicerades: 14 oktober, 2016

I USA har det på senare år dykt upp en marknad för professionella kramare. Samantha Hess är en av dem.

Under de senaste åren har professionella kramare dykt upp i USA, som alltså tar betalt för att kramas med sina kunder – inget mer, eller mindre.

De riktar sig till båda könen och förutom kramande kan man även hyra en kompis som följer med och käkar middag eller går med en på konsert.

Snuggle Buddies i New Jersey, har en förteckning på över 125 frilanskramare. Dess grundare och ”cuddler in chief” Evan Carp tjänar 1,5 miljoner kronor om året. Hans personal drar in mellan 8000 och 40 000 kronor i månaden, beroende på hur mycket de jobbar och i vilken stat de bor.

Småföretagaren Samantha Hess driver Cuddleuptome i Portland, med tre kvinnliga och en manlig kramare. Hon tar en dollar i minuten och drar själv in upp till 60 000 kronor i månaden.

Idén fick hon när hon efter en svår skilsmässa längtade efter närhet.
– Jag tänkte, varför finns det inte ett Starbucks för kramar? säger hon till the Altantic.

Hess har tagit fram 60 olika krampositioner, håller kramkurser och har skrivit böcker om att kramas.

Hennes kunder är mellan 20 och 70 år, och av båda könen, vissa har psykiska eller fysiska problem, andra är ensamma eller utslitna.

Men affärsidén möter inte bara positiva reaktioner, Samantha får i snitt 30 hatmejl i veckan.
– Beröring är väldigt tabu i vårt samhälle. För vuxna existerar egentligen inte platonisk beröring. När folk ser mig ge denna typ av intimitet till människor blir de överväldigade. Det är egentligen de som är mest negativa till min tjänst som behöver den mest, säger hon till Oregon live.

Vad tror ni, kan idén importeras till Sverige?