<![CDATA[Backamo choklad med egna smaker.]]>

Vilket drömföretag – en egen chokladfabrik

Ebba Arnborg

Publicerades: 18 oktober, 2017

Efter en ren tillfällighet vaknade Agnes en natt med affärsidén klar för sig: Backamo choklad & frukt, med unika smaker som blåmögelost och banan. Trots att hon precis startat har hon 30 återförsäljare. Nu vill hon ge choklad samma status som vin.

Det var efter att Agnes Jacobsen i Bankeryd utanför Jönköping av en slump hade råkat avnjuta lite torkad frukt som hon fått av en väninna tillsammans med en bit choklad, som allt började.

LÄS OCKSÅ: ”Vi skulle slå ut Blocket”

– Jag tänkte inte mer på det just då, men sen vaknade jag mitt i natten och insåg att jag kunde sätta ihop de här två och göra något av det, berättar hon.

Agnes hade länge drömt om att driva eget och hade ett halvår tidigare gått en kurs inom chokladtillverkning. Den där sommarnatten blev idén att frystorka och rosta ingredienser och lägga på choklad företaget Backamo Choklad & Frukt.

Agnes Jacobsen startade egen chokladfabrik.

Agnes Jacobsen startade egen chokladfabrik.

– Jag tänkte att det var ganska unikt, det är väldigt iögonfallande att man strör på ingredienser istället för att blanda i.

Det tog nästan nio månader från idé till att skapa en egen chokladfabrik hemma och ta fram en klar produkt.

– Det var mycket experimenterande och forskning, att få ihop allt med maskiner, frystork, och att designa förpackningar. Jag behövde hitta chokladsorter, jag ville ha en ren ekologisk produkt och det är mycket slavarbete i branschen så det är viktigt att det är fair.

Agnes började med att gå ner på 20 procent och testade marknaden i några affärer i Jönköping.

– Det var jättelätt att sälja in till butikerna, de tycker att det är jättefint. Men jag var nyfiken på vad kunderna skulle tycka. Skulle det bli någon återbeställning? Det blev det, så då vågade jag ta nästa steg och gå ut lite bredare.

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt drömföretag

Så Agnes tog först tjänstledigt, och för fyra veckor sedan tog hon steget och sa upp sig.

– Visst var det jättejätteläskigt, fortfarande ibland undrar jag om det var rätt eller inte, men jag är jätteglad att jag vågade. Jag lär mig något nytt varje dag det är en personlig utveckling att ha eget. Man lär sig av sig själv. Även om någon uppgift är utanför min komfortzon måste jag utsätta mig för det ändå, och växa. Det är spännande.

Starten har gått riktigt bra. Agnes har redan 30 återförsäljare.

– Jag har sålt jättebra denna månad, så jag hoppas det fortsätter. Kunder tycker att det är fina produkter, snygga och smakar gott. ”Världens bästa choklad” har jag fått höra, då blir man ju jätteglad. Mina grannar säger: ”Åh att du vågat detta! Vi i bankeryd är stolta över dig.” det är roligt.

Idag har sortimentet växt med flera spännande smaker, eller vad sägs om blåmögelost, valnötter och fikon, ananas och kokos, eller ingefära, kaffe och banan.

– Jag får några idéer från bekanta, jag läser mycket på nätet, kombinerar, experimenterar.

Agnes hoppas höja chokladens status i samhället. Hon jämför med vin.

LÄS OCKSÅ: ”Duktig flicka” bytte bana

– De flesta av oss har lärt sig att dricka vin på ett njutningsbart sätt, däremot har chokladen inte haft den turen. Oftast har man ett favoritvin men ingen favoritchoklad från en viss region.

Hennes råd till andra som funderar på att starta eget är att våga:

– Våga ta steget, våga be om hjälp. Det går inte att misslyckas, för har man misslyckats har man en jättefin och bra erfarenhet och så kan man lyckas nästa gång.