<![CDATA[Andreas och Linda Andersson med dotter Foto: Yasemin Bayramoglu]]>

De driver 8 företag tillsammans

Redaktionen

Publicerades: 4 november, 2015

Entreprenörerna Andreas och Linda Andersson har varit tillsammans halva livet och drivit företag ihop nästan lika länge. Här berättar de om sin företagsresa som landat i inte mindre än 8 verksamheter.

Andreas och Linda är mångsysslarna från Rödön utanför Östersund som inte verkar rädas någonting.
– Vi har varit i lag i 17 år och gifta i sju, säger Linda.
– Jag hittade henne ute i skogen på Rödön, i ett tält, skrattar Andreas.

Då var Linda 15 och var ute och campade med en kompis. Resten är historia, som det brukar heta.

Vi ses vid den nybyggda paviljongen i Badhusparken i centrala Östersund. Det här är det senaste tillskottet bland familjens verksamheter. Hur hela företagsbilden ser ut är lite svårt att få grepp om. Linda och Andreas nämner Stokke Titt, den gemytliga hembygdsgården på Frösön som också funkar som festlokal.

De driver även Camp Södergren, ett lägenhetshotell som ägs av skidåkaren Anders Södergren med flera. Men under samtalet poppar nya saker upp mest hela tiden, känns det som. Det är catering här, en glasskiosk där och lite snickeri emellan.

Kokosbollsmaskin blev början

Från början var Andreas snickare på heltid och Linda skulle så småningom börja utbilda sig till tandsköterska. Men de kunskaperna har hon inte fått någon praktisk användning av. För Andreas fick nys om en kokosbollsmaskin som Lindas mamma hade undanstoppad i källaren. Varför inte göra kokosbollar?

Nära konkurs

För tre år sedan växte de på tok för fort. Plötsligt sa revisorn ”antingen går ni i konkurs här och nu – och förlorar både jobb och hem – eller så knyter ni nävarna och tar tag i verksamheten”. Andreas berättar om hur han bröt ihop helt och började storgråta mot Lindas axel.

Hur länge då, undrar jag.
– I två timmar. Sedan bet vi ihop och började jobba. Det fanns inget alternativ. Jag hade förlorat kontrollen när jag delegerade ansvar så jag började med att ta tillbaka allt ansvar. Sedan skar vi ner i kostnaderna och sålde av verksamheter. På sex månader hade vi vänt till ett överskott, säger han.

Sedan dess kollar Andreas ekonomin i alla olika verksamheter tre gånger i veckan. Allt för att inte hamna där igen. Det finns inga genvägar till bra affärer menar de.

8 verksamheter som de driver

  • Café
  • Lägenhetshotell
  • Kokosbollar
  • Entreprenad
  • Festlokal
  • Catering
  • Glasskiosk
  • Snickeri

Läs mer om Linda och Andreas på Land.se   Text och foto: Yasemin Bayramoglu