<![CDATA[Coachen Fredrik Hallberg och trädgårdsmästaren Monika Vlasak har kontor i köket.]]>

Hanna tröttnade på att jobba ensam – satsade på hoffice

Redaktionen

Publicerades: 13 december, 2015

Egenföretagaren Hanna Norberg tröttnade på att arbeta ensam och hittade i samma veva konceptet hoffice. Här berättar hon om hur det funkar.

Hannas hus ligger vackert på en kulle på gården Hjortsberga några kilometer utanför Mölnbo i Södermanland. I hennes kök sitter Fredrik Hallberg och Monika Vlasak och jobbar koncentrerat vid var sin dator. Lina Werning har valt att sjunka ner i vardagsrumssoffan och Ivan Večanski jobbar stående med datorn på en förvaringslåda.

Alla har hittat hit tack vare Hoffice-nätverkets Facebooksida för Järna, Gnesta och Mölnbo.

– I en storstad kan man hyra in sig på ett kontorshotell om man vill ha folk omkring sig. Men här ute finns inte den möjligheten, och då är Hoffice fantastiskt, säger Hanna till Land.se.

Hanna var på sitt första Hoffice i vintras. Då fanns inget nätverk i närheten så hon fick åka till Stockholm. Lite långt och bökigt, tyckte hon, och startade en lokal Hoffice-grupp. Nu har den rullat ett tag och konceptet och strukturen börjar sätta sig.

– Jag är nog egentligen minst lika effektiv när jag är ensam, men jag gillar att ha arbetskompisar, säger Hanna som bland annat jobbar med stresshantering.

På Hoffice delas dagen upp i arbetspass om 45 minuter med en kvarts paus mellan varje. Under arbetstiden är det tyst och stämningen mycket koncentrerad – medan pausen kan ägnas åt exempelvis dans, fika eller gympa.

Lina Werning, uttryckande konstterapeut, håller på att starta eget. Hon tycker precis som Hanna att det är trevligt att jobba med andra. Hon får också bättre arbetsdisciplin än om hon suttit ensam.

– Hemma blir det lätt att jag bara såsar omkring. På Hoffice rycker jag upp mig och får mer gjort. Det känns också kul och ger energi att träffa andra. Jag har behov av kolleger att spegla mig i.

Liksom Hanna och Lina har Monika Vlasak eget företag. Hon är trädgårdsmästare och för det mesta ute på uppdrag för olika kunder. Administrativt arbete och planering för företagets utveckling tycker hon kan vara svårt att hinna med. Men i dag ska det bli av.

– Det här är mitt första Hoffice och jag hoppas att det ska hjälpa mig att fokusera. Mitt arbete känns också ofta ensamt, så jag vill gärna jobba med andra ibland.

Så här funkar hoffice:

  • Hoffice (från engelskans home, hem, och office, kontor) är ett nätverk med syftet att skapa kostnadsfria och inspirerande arbetsplatser för ”arbetsplatslösa”.
  • Medlemmarna bjuder in varandra till sina hem. På så sätt tas en under­utnyttjad resurs till vara. Varför hyra in sig på till exempel ett kontorshotell när vi kan använda varandras bostäder?
  • Via Hoffices Facebooksida bjuder medlemmarna in och anmäler sig. Vanligtvis struktureras arbetsdagen i 45 minuter långa arbetspass med gemensamma pauser. Exempel på pausaktiviteter är meditation, gymnastik, dans eller någon lek. Strukturen är tänkt att fungera som ett stöd och kan ändras efter deltagarnas behov och önskemål.
  • Läs mer om Hoffice på hoffice.nu. Där får du också veta hur du gör om du vill gå med i eller starta en egen Hofficegrupp på Facebook.

Text & foto: Irmi Persson